Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Heimat 1: Eine deutsche Chronik

Vanaf 19 mei 2016 in de landelijke theaters

Maar liefst vier jaar nam de restauratie in beslag van een van de grootste naoorlogse Duitse films, Heimat: Eine deutsche Chronik (Heimat 1). Edgar Reitz’ familiekroniek is het eerste deel van een trilogie over de lotgevallen van de inwoners van het fictieve dorpje Schabbach.

EYE brengt de digitale 4K-restauratie van deel 1 van dit magnum opus vanaf 19 mei in meer dan 30 landelijke theaters Bij de heruitbreng verschijnt ook een dvd- en blu-ray-box van distributeur Lumière.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

...meesterwerk...mooi...verbluffend. Scherper, dieper, warmer, schoner en met de kleuren zoals Reitz ze...heeft bedoeld. (***** De Volkskrant)  

   …meesterlijk opgepoetste Heimat…doordachte filmische stilering…meesterlijk geslaagd…De kleuraccenten sprankelen…ingenieuze beeldcomposities komen volledig tot hun recht…verdient het werk het om het op het grote doek te gaan bekijken… (**** Het Parool)

…geweldig inzicht in de Duitse geschiedenis…glasheldere resultaat…unieke serie… Ga dat zien! (De Filmkrant)  

 
Met dank aan:
    

lees verder

Midden jaren tachtig baarde Edgar Reitz opzien met de eerste elf afleveringen van de monumentale tv-serie Heimat. Tijdens de restauratie heeft Reitz de elf afleveringen herverdeeld in zeven delen. Het aan één stuk bekijken van Heimat is een unieke belevenis. Het eerste deel van het epos speelt zich af in het fictieve dorpje Schabbach op de Hunsrueck in de jaren 1919-1982. Centraal staan de jonge Maria, die we zien opgroeien van een 17-jarige meisje tot oude vrouw, en haar familie. Net als de rest van Duitsland moet ze zich door de crisis van de  Eerste en de Tweede Wereldoorlog slaan. De wederopbouw en de woelige jaren zestig van vorige eeuw gaan ook niet aan het dorpje voorbij, waarbij Reitz je het gevoel geeft dat Schabbach en de familie Simon het centrum van de wereld zijn.

Heimat volgt de bewoners van Schabbach een flink stuk door de twintigste eeuw. Reitz schetst met veel liefde voor detail hoe radio en telefoon, Autobahn, oorlog en Amerikanen het besloten leven van de dorpsgemeenschap achtereenvolgens openbreken.

De 35mm-kopieën die er nog waren zijn verkleurd en beschadigd en werden nauwelijks vertoond. De prachtig digitaal (4K) gerestaureerde klassieker van de Duitse recente cinema is nu eindelijk weer onder handbereik. 

Het heeft bijna tien jaar geduurd voor het ons lukte om het filmmateriaal van Heimat te redden. Vele beelden die we met de analoge techniek bij de opnames van 1980 nog niet konden realiseren, bereikten ons nu, bij de vervaardiging van het digitale materiaal, in adembenemende schoonheid. Heimat - Een Duitse kroniek is weer tot leven gekomen. (Edgar Reitz)

landelijke vertoningen

vertoningen Heimat 1 – Eine deutsche Chronik

Utrecht, Louis Hartlooper Complex, t. 030 - 232 04 50, www.hartlooper.nl
Deel 1: 8 januari, deel 2: 22 januari, deel 3: 5 februari, deel 4: 19 februari, deel 5: 5 maart, deel 6: 19 maart, deel 7: 9 april. Steeds op zondag om 11.30 uur en 19.00 uur.

** zie voor exacte aanvangstijden website theater en www.eyefilm.nl/heimat

Volledig aanbod