Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Home Movie Day

met amateurbeelden van Amsterdam

EYE viert op 18 oktober de Home Movie Day, het wereldwijde eerbetoon aan de amateurfilm dat sinds 2002 jaarlijks in landen als de Verenigde Staten, Argentinië en Japan op dezelfde dag wordt georganiseerd.

De jaarlijkse Home Movie Day is dé kans om nog onbekend maar historisch belangrijk materiaal te vinden en de schoonheid van amateur- en familiefilms te ontdekken op het grote doek.

programma

Op de gratis toegankelijke editie op 18 oktober staan dit jaar familiefilms met amateuropnamen van Amsterdam op het programma, met als thema:
Breng Amsterdam in beeld

Deel I
15.00 – 15.10 Inleiding
15.10 – 16.00 Presentatie van Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) over de tentoonstelling Nieuw-West 50-60 die in 2011 in het Amsterdams Stadsarchief is getoond. In het kader van deze tentoonstelling zijn amateurbeelden van Nieuw-West verzameld; vertoning van een selectie uit deze collectie.

Deel II
16.15 – 17.15 Vertoning van ingezonden amateurfilms. Deze worden door de makers persoonlijk toegelicht.

Deel III
17.30 – 18.30 Te zien zijn: Amsterdamsche flitsen (C.W. van Voorst van Beest, 1938, Normaal8, stil, vertoning: 15 van 24 minuten; lyrische amateurdocumentaire uit de smalfilmcollectie van EYE), inleiding door Dorette Schootemeijer, EYE.

One Vision (Cor Lievendag, 1986, Super8, kleur, geluid, 11'45"; Amsterdam in de jaren tachtig: jong en rauw maar bruisend van leven). Inleiding door Lotte Belice Baltussen, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid namens het Amateurfilm Platform.
Amsterdam en het water (Leo R. Krijn, ca. 1938, 16mm, z/w, stil, 15 min. ; De schoonheid van Amsterdam bedreigd, gemaakt door een van de oprichters van de smalfilmliga), inleiding door Erik Schmitz van het stadsarchief (GAA).
De middag wordt gepresenteerd door Chris Keulemans.

Films scannen/digitaliseren
SuperSens biedt u alleen op de Home Movie Day in EYE de mogelijkheid om drie minuten film gratis te laten digitaliseren naar dvd. Wilt u meer digitaliseren? Dan kunt u op deze dag ook opdrachten inleveren. Laat u daarnaast adviseren over mogelijkheden voor het overzetten van 8mm-film naar dvd of harde schijf. Kom op tijd want er is beperkt plek bij het scannen. Bij grote drukte zullen wij niet iedereen kunnen helpen. Meer informatie over 8mm film of andere film of videoformaten is te vinden op www.supersens.nl


Amateurfilm Platform
Het Amateurfilm Platform (http://www.amateurfilmplatform.nl/) is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met het Gronings AudioVisueel Archief en het Stadsarchief Rotterdam. Het doel van de website is om unieke amateurcollecties te delen en de lacunes van het videotijdperk vanaf de jaren 80 in deze collecties op te vullen, zodat ze representatief zijn voor alle periodes. Publiek kan video's fysiek aanbieden óf direct uploaden op de site. Het Amateurfilm Platform is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het VSBfonds.

Volledig aanbod