Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Home Movie Day 2018
Thema

Home Movie Day 2018

20 oktober 2018

Home Movie Day in Eye Filmmuseum is het internationaal eerbetoon aan de amateurfilm. Dit jaar belicht de gratis toegankelijke Home Movie Day de ruim 100-jarige geschiedenis van de amateurfilm: van smalfilm tot selfie. Hoe is het maken en vertonen van amateurfilms en home movies veranderd in de afgelopen eeuw? Wie filmde er? Hoe en wat filmde men? En welke rol speelde het veranderende medialandschap daarbij? 

Eye viert op 20 oktober de Home Movie Day, het wereldwijde eerbetoon aan de amateurfilm dat sinds 2002 jaarlijks in landen als de Verenigde Staten, Argentinië en Japan op dezelfde dag wordt georganiseerd.
 
Aan de hand van bijzondere objecten en historisch archiefmateriaal zoomt Home Movie Day dit jaar in op een aantal ingrijpende veranderingen in het amateurfilmen. Zo was er de opkomst van homevideo in de jaren 70 en 80, en de overgang van analoog naar digitaal. Filmden de amateur- en familiefilmer eerst nog op smalfilm of Super8, na deze transities kwamen er tal van nieuwe mogelijkheden om het dagelijks leven mee vast te leggen.

Op 20 oktober om 15.00 uur is er een lezing en presentatie (90’, Nederlandstalig) in Eye i.s.m. Stichting Amateurfilm en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De lezing wordt gehouden door Tim van der Heijden, mediahistoricus en bestuurslid van Stichting Amateurfilm. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid tot het uitwisselen van informatie, het stellen van vragen en bekijken van de tentoongestelde apparatuur.

partners Home Movie Day

Volledig aanbod