Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Marco Bellocchio-programma

Vanaf 29 december

Bij de première van de nieuwste film van Marco Bellocchio, Fai bei sogni, zijn in EYE twee eerdere titels van de Italiaanse regisseur te zien: Bellocchio’s geruchtmakende debuut uit 1965 I pugni in tasca en het recente Sangue del mio sangue (2015).

Marco Bellocchio (1939) is in Nederland minder bekend dan vakgenoten Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci of Marco Ferreri; toch was hij in het Italiaanse filmlandschap van de jaren zestig en zeventig meteen een grote naam, niet in het laatst vanwege zijn felle politieke engagement. I pugni in tasca, Nel nome del padre (1971) en Marcia trionfale (1976) werden ontvangen als aanval op de instituten: bourgeoisie, kerk en leger moesten het ontgelden.

meer info

Bellocchio, telg uit een streng katholieke familie, onder meer opgeleid aan de befaamde filmschool Centro sperimentale di cinematografia in Rome, werd eind jaren zestig lid van de Communistische Unie en stortte zich op het maken van politiek militante documentaires. Met Salto nel vuoto (1980) – over de zorg van een rechter voor zijn door psychische problemen geplaagde zuster – keerde hij terug in de internationale spotlights; de film, met Michel Picccoli en Anouk Aimée in de hoofdrollen, kreeg zowel de prijs voor beste acteur als beste actrice van het Cannes Filmfestival.

Bellocchio bleef filmen – korte en lange speelfilms (Diavolo in corpo, 1986; Vincere, 2009), documentaires – en heeft inmiddels tegen de vijftig titels op zijn naam staan. Veel van zijn latere werk, waarvoor hij bekende namen wist te contracteren als Isabelle Huppert en Toni Servillo (Bella adormentata, 2012), was niet meer in Nederland te zien ondanks ruime internationale distributie.

Volledig aanbod