Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Parisienzaal
Thema

Parisienzaal in De FilmHallen

Dagelijkse programmering door EYE
meer informatie

Het art deco-interieur met Amsterdamse School-accenten werd in 1924 ingebouwd in Cinema Parisien aan de Nieuwendijk 69 in Amsterdam. De bioscoop – een van de oudste van Nederland – werd in 1910 geopend door filmpionier Jean Desmet.

Het theater sloot in 1987, waarna Desmets kleindochter Ilse Hughan het inmiddels van historische waarde geworden interieur van de ondergang redde. In overleg met architect Joop van Stigt, verantwoordelijk voor de verbouwing van het Vondelparkpaviljoen, plaatste de net aangetreden Filmmuseum-directeur Hoos Blotkamp (1943-2014) Desmets interieur in een nieuwe tweede zaal.

Na de verhuizing van EYE naar het nieuwe onderkomen in Amsterdam-Noord, waar de sfeer en uitstraling van de Parisien zaal op eigentijdse en innovatieve wijze werd verwerkt in een van de filmzalen, werd het originele interieur opgeslagen in afwachting van een alternatieve bestemming. Dat is nu de FilmHallen geworden.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

De fraaie art-deco inrichting van de originele Parisien Zaal – jarenlang in gebruik bij het voormalige Filmmuseum in het Vondelpark – maakt onderdeel uit van de Desmet Collectie van EYE, die is toegeschreven aan the Memory of the World Register van UNESCO. EYE heeft dit interieur geschonken aan Stichting Trom voor de inrichting van de FilmHallen.

Het unieke interieur in volle glorie te bezichtigen in zaal 7 van de FilmHallen, Hannie Dankbaarpassage 12, Amsterdam. De samenwerking tussen EYE en de FilmHallen beperkt zich niet tot de schenking van het interieur van de Parisien Zaal. EYE verzorgt ook de programmering van de zaal met (gerestaureerde) klassiekers en bijzondere arthouse-titels.

Volledig aanbod