Thema

Podcasts

Lezingen, gesprekken en filmmuziek

In Eye draait het om beelden, maar ook om verbeelding. Luister naar lezingen, gesprekken en radio en droom weg bij filmmuziek.

Eyeshadow

In de serie Eyeshadow stelt Eye de wederzijdse beïnvloeding tussen muziek en film centraal. Live-acts gaan altijd begeleid met thematisch gekozen films die uitlichten hoe film en muziek al sinds het begin van film elkaar versterken. Dit is een afspeellijst van alle artiesten die bij Eyeshadow hebben opgetreden. Ook te gebruiken om zelf die (online) verbinding met film te ontdekken, juist nu de artiesten dit niet live met je kunnen doen. 

Black Light

Het filmprogramma Black Light zou nu in volle gang zijn geweest in Eye. Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Dit is een afspeellijst van de beste nummers uit de films die op het programma zouden staan. Vijf soundtracks (The Harder They Come, If Beale Street Could Talk, Slaughter's Big Rip-Off, Sorry to Bother You en Truck Turner) zijn ook te koop op vinyl in onze Eye Museumshop (normaal alleen in de winkel, nu online te bestellen).

Bovendien wijdde Cineville een podcast aan Spike Lee's Do The Right Thing, die door ons opnieuw is uitgebracht.

Andrej Tarkovski

In het najaar van 2020 verzorgde Ruslanddeskundige Otto Boele (Universiteit Leiden) een zesdelige lezingenserie bij het filmprogramma en de tentoonstelling rond Andrej Tarkovsi. In zijn lezingen gaat hij onder andere in op de politieke en sociale achtergronden van Tarkovski’s films. Boele belicht onder meer Tarkovski’s problemen met de Sovjetcensuur en analyseert hoe de regisseur in films als Stalker het sciencefictiongenre naar zijn hand zette.

Alex van Warmerdam

Naar aanleiding van onze Alex van Warmerdam-tentoonstelling L'histoire kaputt in 2018, produceerden we samen met VPRO’s Nooit Meer Slapen een vierdelige podcastserie. Negen personen die nauw met Van Warmerdam samenwerken of de kunstenaar al langere tijd volgen, schetsen de contouren van zijn persoonlijkheid. Aan het woord komen onder anderen Annet Malherbe, Marc van Warmerdam en Ariane Schluter. Daarnaast is er een podcast van de Nooit Meer Slapen aflevering van 4 juni, waarin Alex van Warmerdam een uur lang in gesprek is over leven en werk, naar aanleiding van de tentoonstelling.

Het interview

Aflevering 1: Ik ben een simpel ventje

Aflevering 2: Ik wil daar een boom

Aflevering 3: Ik ben de blokker niet

Aflevering 4: Hij is de Heilige Geest

De Film als een Kroket

De Film als een Kroket is een podcast die mede door Eye gemaakt en gefinancierd is, over bekende en onbekende Nederlandse filmklassiekers. Adeline van Lier gaat met met co-host & dochter MaxMijs Brouwer de confrontatie aan over spraakmakende Nederlandse films uit de vorige eeuw.

Isabelle Huppert

In de zomer van 2019 wijdden we een filmprogramma aan Franse steractrice Isabelle Huppert. Cineville maakte ter gelegenheid daarvan een podcast over haar.

Thuis film kijken? We helpen je op weg!

Schrijf je hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Eye.