Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Programma Cristi Puiu

Bij de première van Sieranevada

Bij de première van Sieranevada, Puiu’s nieuwste speelfilm, vertoont EYE twee eerdere titels van de Roemeense regisseur.

Cristi Puiu (1967, Boekarest) verwierf bekendheid als een van de vertegenwoordigers van de Roemeense Golf, een groep regisseurs – waartoe ook Corneliu Porumboiu en Cristian Nemescu worden gerekend – die na de val van het bewind van dictator Nicolae Ceauşescu de aandacht trok met politiek gedurfde, ironische films.  

Puiu studeerde schilderkunst aan de École Superiéure d’Arts Visuels in Genève; in de jaren negentig maakte hij enkele korte films en documentaires. Met zijn roadmovie Stuff and Dough (2001) en de met de Gouden Beer van het Berlijnse filmfestival bekroonde korte film Cigarettes and Coffee (2004) trok hij internationaal de aandacht. Zijn tweede lange speelfim The Death of Mr Lazarescu (2005) won de Prix Un Certain Regard van het Cannes-filmfestival en reisde langs de internationale festivals. 

sieranevada

Monumentaal portret van een beschadigde Roemeense familie die uit elkaar is gescheurd door wantrouwen. Sieranevada zit vol droge galgenhumor en draaide in de competitie van Cannes.

death of mr. lazarescu

Regisseur Cristi Puiu, een zelfverklaarde hypochonder die zelf lang kampte met een depressie, maakte een veelbekroonde aanklacht tegen het Roemeense ziekenhuiswezen.

aurora

Atmosferische murder mystery met licht absurde ondertoon. Een man heeft de opdracht om te doden, zijn motieven zijn onbekend.

 

Volledig aanbod