Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
A pigeon sat on a branch
Thema

Programma Roy Andersson

In de maand maart

Ter gelegenheid van de première van Roy Anderssons nieuwste film A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence vertoont EYE drie eerdere, wereldwijd geprezen films van de Zweedse filmmaker die onder meer zijn sporen verdiende met absurdistische reclamefilms. Te zien zijn You, the Living (2007), Songs from the Second Floor (2000) en A Swedish Lovestory (1970).

Roy Andersson

Roy Andersson (Göteborg, 1943) studeerde literatuur- en filmwetenschap, en voltooide in 1969 zijn studie aan het Zweeds Film Instituut. Zijn speelfilmdebuut A Swedish Love Story (1970) won prijzen op het filmfestival van Berlijn. Giliap (1975), zijn tweede film, werd gepresenteerd op de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.

Om zijn tijdrovende manier van filmen te bekostigen maakte Andersson tussen 1975 en 2000 ongeveer driehonderd reclamespotjes: geestige en zeer onconventionele films, die hem in Cannes acht Gouden Leeuwen opleverden.

In 1981 richtte hij het productiebedrijf Studio 24 op. Na twee prijswinnende korte films, Something Happened (1987) en World of Glory (1991), keerde Andersson in 2000 met een lange film terug op het internationale podium: Songs from the Second Floor won de speciale Juryprijs op het filmfestival van Cannes.

Wat betreft werkwijze, thematiek en esthetiek geldt Andersson als een uniek regisseur. In een kleine veertig jaar tijd maakte hij niet meer dan vier lange speelfilms – een volledig autonoom, perfectionistisch en veelbekroond oeuvre. Zo trok hij vier jaar uit voor de productiefase van Songs from the Second Floor en aan You, the Living werkte hij maar liefst zeven jaar, zonder rekening te houden met de do’s en dont’s van het filmvak.

Volledig aanbod