Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Razvan Radulescu

Iedere eerste maandag van de maand

EYE heeft de afgelopen jaren diverse malen aandacht besteedt aan de Roemeense 'new wave'  met premières en programma's. De kwaliteit van de hedendaagse Roemeense cinema vertaalde zich begin dit jaar in een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn voor A Child's Pose

Eerder al werd de stroming bekroond met onder andere een Prix Un Certain Regard (The Death of Mister Lazarescu), een Camera d'Or (12:08, East of Bucharest) en een Gouden Palm (4 maanden, 3 weken, 2 dagen).

De Roemeense 'new wave' wordt vooral geassocieerd met de namen van een aantal inmiddels bekende regisseurs, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean en Cristian Mungiu, maar opvallend is dat scenarist Razvan Radulescu bijzonder vaak betrokken was bij de totstandkoming van een aantal van de belangrijkste 'new wave'-titels. Hij blijkt een cruciale figuur binnen de Roemeense filmwereld.

Roemeense New Wave

En omdat de kwaliteit van de scenario's en de razendknap geschreven dialogen zo'n belangrijk bestanddeel vormen van het artistieke succes van de Roemeense 'new wave', ook weer in A Child's Pose, is een klein overzicht te zien van een aantal belangrijke films waaraan Radulescu bijdroeg. Behalve de grote namen zijn in ieder geval twee titels te zien - The Paper Will Be Blue (winnaar KNF-prijs in 2007) en Boogie - die niet in Nederland werden uitgebracht.

Volledig aanbod

Van A tot Z

  • film

    Borgman

    Alex van Warmerdam, 2014