Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Sergej Loznitsa-programma

maart 2016

Bij de première van Loznitsa’s nieuwste film Sobytie (The Event) presenteert EYE een aantal (korte) documentaires van de (Wit-)Russische filmer uit de jaren negentig en tweeduizend. 

De regisseur, die naam maakte als documentairemaker en later speelfilms begon te regisseren, kijkt met kritisch-inlevende blik naar de geschiedenis en (politieke) eigenaardigheden van zijn land. Zijn camera richt hij op boeren, fabrieksarbeiders of een treinstation diep verscholen in het Russische woud. Soms maakt hij gebruik van found footage-materiaal in de archieven, altijd is het resultaat indringend – de kijker wordt langzaam meegezogen in het verhaal over een land dat niet ophoudt te fascineren in al zijn tegenstellingen: Rusland. 

Van Sergej Loznitsa (1964) vertoonde EYE eerder Maidan (2014), Loznitsa’s heet van de naald-documentaire over de opstand tegen het corrupte Oekraïense bewind, en de speelfilms My Joy (2010) en In the Fog (2012). De fictiefilms waren te zien in het competitieprogramma van het Cannes-festival, Maidan kreeg in Cannes een speciale voorstelling in het officiële selectieprogramma. 

EYE brengt nu een programma rond Loznitsa’s vroege documentaires, (korte) vertellingen onder nuchter-compacte titels als Blokkade, Leven. Herfst en Fabriek. De zeven recent door de Cinematek Brussel gerestaureerde films zijn verdeeld over drie avonden; de vertoningen vinden plaats ter ere van Loznitsa’s twintigjarig jubileum als cineast. De regisseur draaide zijn eerste film Today We Are Going to Build a House in 1996.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier