Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
L’histoire de Minna Claessens
Thema

UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag

27 oktober

Eye neemt op 27 oktober deel aan de wereldwijde UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag. Deze dag wordt sinds 2005 jaarlijks georganiseerd om het belang van conservering en restauratie van film onder de aandacht te brengen. Eye’s vaste presentatie Panorama is gratis toegankelijk. In het Panorama wordt de geschiedenis van de film verteld op een interactieve manier die interessant is voor jong en oud, met extra aandacht voor pre-cinema-apparaten. Om 15.00 is er in Cinema 2 een gratis vertoning van twee korte verloren gewaande films uit 1912 en 1913 met live muziek en introductie. 

meer over het panorama

Op de benedenverdieping van Eye, het Panorama, is een vaste presentatie te zien met filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren. Er staat onder andere een Mitchell-camera waarmee grote Hollywoodfilms zijn opgenomen en een mutoscoop die The Waiter van Charlie Chaplin toont.

De presentatie voert ook langs 360°, een ruimte waarin je omringd wordt door bijna honderd filmfragmenten uit de collectie, minibioscoopjes met een driezitsbank en langs de Flipbook en het Green Screen, waar je een zogeheten ‘duimbioscoop’ kan maken en kan figureren in een filmscène. Speciaal voor deze dag is het Panorama uitgebreid met unieke pre-cinema-apparaten en een filmquiz.

gratis toegang

Panorama open van 10-19u; speciaal programma van 11-17u.

24H Home Movie Marathon

Bekijk in Eye ook de livestream van het Center for Home Movies met amateurbeelden uit archieven van verzamelaars wereldwijd.

  • L’histoire de Minna Claessens

  • De droppel bloed

  • L’histoire de Minna Claessens

  • De droppel bloed

  • L’histoire de Minna Claessens

verloren gewaande films

In 2018 ontving Eye een schenking van een Nederlandse privéverzamelaar. De gift bestond onder andere uit een paar filmblikken. Na onderzoek door Eye bleek het om twee verloren gewaande films te gaan van Alfred Machin uit 1912 en 1913. De korte films zijn De droppel bloed (FR/NL, 1913) en L'histoire de Minna Claessens (BE, 1912). Eye-curator Elif Rongen vertelt over het detectivewerk dat de collectiespecialisten doen om te ontdekken wat ze in handen hebben.

  • Walturdaw handprojector

  • Midas cameraprojector

  • Kinora

speurtocht, filmquiz, bijzondere apparaten

Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een speurtocht, dwars door het museumgebouw. De tocht zit boordevol optische illusies, opdrachtjes en puzzels. Haal het boekje en potloodje bij de kassa en ga op ontdekkingsreis in Eye. De antwoorden vind je op eyefilm.nl/kids. De collectiespecialisten van Eye zijn in het Panorama aanwezig om je filmkennis te testen en laten je een aantal bijzondere apparaten uit onze collectie zien. Bijvoorbeeld de kleinste projector ooit gemaakt (Pathé Baby) en een filmprojector die met de hand wordt bediend (Walturdaw).


World Day for Audiovisual Heritage is een initiatief van UNESCO en de CCAAA (Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations). Het thema van dit jaar is ‘Betrek het verleden via geluid en beeld’.

Volledig aanbod

Van A tot Z