Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Maudite soit la guerre
Thema

UNESCO-dag 2014

26 oktober

Met de jaarlijkse World Day for Audiovisual Heritage (WDAVH) onderstreept UNESCO het belang van het behoud van audiovisuele documenten. EYE viert de WDAVH dit jaar op 26 oktober. 

Bezoekers worden verrast met honderd jaar oude korte films voor de reguliere filmvoorstellingen en kunnen meedoen aan quizzen over de filmgeschiedenis. Collectie- en restauratiespecialisten van EYE vertellen over de restauraties. In de middag is er een speciaal Cinema Concert van de nieuwe digitale restauratie Maudite soit la guerre (1914). In de avond gaan de films van Breng Amsterdam in Beeld! in première.

meer informatie over het programma

Bij de ‘filmerfgoed’-desk bij de ingang laten Collectie- en restauratiespecialisten van EYE beelden zien voor en na een restauratie, en beantwoorden ze van vragen over filmconservering en EYE's lopende restauraties. In de Basement tonen specialisten van de filmgerelateerde collecties van EYE opmerkelijke collectiestukken, zoals stereoscopen.


In de middag om 16.00 vindt er een speciaal Cinema Concert plaats van de nieuwe digitale restauratie van de pacifistische film Maudite soit la guerre (1914), uitgevoerd in 2014 door de Cinematheque Royale de Belgique, in samenwerking met EYE. Deze voorstelling wordt live begeleid door pianist Joachim Baerenz en sopraan Pien Straesser.

Breng Amsterdam in Beeld!

In de avond gaat Breng Amsterdam in Beeld! in première. De resultaten van EYE's eerste crowdfundingscampagne om een aantal van de oudste afbeeldingen van Amsterdam te restaureren, worden getoond aan de donateurs van dit project.


Op maandag de 27e, de officiële WDAVH-dag, plaatst EYE deze films op de website eyefilm.nl, samen met een aantal van al eerder gerestaureerde films. Op deze manier komt het audiovisuele erfgoed van Amsterdam via streaming video beschikbaar voor een wereldwijd publiek.

 

Volledig aanbod