Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Unesco 2018
Thema

UNESCO Werelderfgoeddag 2018

27 oktober 2018

Eye viert de Werelderfgoeddag met vele verhalen over onze rijke collectie films en filmapparaten. De vaste expositie van Eye in het Panorama is de hele dag gratis toegankelijk, speciaal voor vandaag uitgebreid met unieke pré-cinema apparaten. Ook zijn er speciale attracties en een puzzeltocht voor kinderen.

Werelderfgoeddag draait dit jaar om Your Story is Moving (Jouw verhaal beweegt). Ieder jaar worden er door miljoenen mensen verhalen opgetekend. Deze verhalen worden bewaard op een vele soorten dragers, zowel analoog als digitaal. Alle grote en kleine verhalen uit de laatste honderdvijftig jaar liggen in de audiovisuele archieven opgeslagen en vertellen onze collectieve geschiedenis. Maar hoe beheren we deze groeiende hoeveelheid verhalen (de cultuurgeschiedenis van vandaag)? En hoe zorgen we ervoor dat het in de toekomst ook nog beschikbaar is? De conservatoren van Eye vertellen er graag over op de Werelderfgoeddag.

gratis panorama

Op de Werelderfgoeddag is de vaste expositie van Eye in het Panorama de hele dag van 10.00 tot 19.00 gratis toegankelijk. Eye-conservatoren zullen korte uitleg geven over de tentoongestelde objecten. Speciaal voor deze gelegenheid is het Panorama uitgebreid met een extra ruimte in het naastgelegen Waterfront waar unieke pré-cinema apparaten staan tentoongesteld. Deze ruimte is van 11.00 tot 16.00 geopend. Ook onze robot filmmaker Jan Bot geeft die dag acte de presence. Omdat het ook herfstvakantie is zijn er speciale attracties en een puzzeltocht voor kinderen door het hele gebouw.

frankenstein

In de filmzalen zijn de gerestaureerde versies van Mon Oncle (Jacques Tati, 1958), Bride of Frankenstein (James Whale, 1935) en Forbidden Planet (Fred Wilcox, 1956) te zien.

Om 17.00 uur vindt de presentatie plaats van het boek Images of Dutchness van Sarah Dellmann. Deze publicatie verschijnt binnen de reeks Framing Film die door Eye samen met Amsterdam University Press (AUP) wordt uitgegeven.

Wie ook na de Werelderfgoeddag de rijke filmgeschiedenis in wil duiken, kan op zondagmiddag 4 november naar een speciale voorstelling van de Eye-restauratie Fragment of an Empire (Friedrich Ermler, 1928); met live begeleiding van Colin Benders.

over de werelderfgoeddag

De Werelderfgoeddag is door UNESCO in het leven geroepen om aandacht te vestigen op het behoud en beheer van het audiovisueel erfgoed, en de organisaties die zorgdragen voor dit erfgoed.

Unesco