Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Vroege Nederlandse oorlogsfilms

3, 4 en 5 mei

EYE vertoont op 3, 4 en 5 mei zeldzaam materiaal over de Tweede Wereldoorlog in het kader van 70 jaar bevrijding.

De amateur-kleurenfilm Herwinnen door werken (1945) is recent teruggevonden in de kluizen van EYE en bleek een van de grote verrassingen van de Kleurenconferentie The Colour Fantastic. Het bijzondere aan de vondst is dat er uit een periode die we vooral in zwart-wit kennen, nu kleurenbeelden zijn opgedoken. Ook de inhoud van de beelden is afwijkend van het gangbare beeld: minder nadruk op bevrijdingsfeesten, en meer beelden van een verwoest Nederland waar de oorlog nog op alle manieren voelbaar is.

Bijna iedereen kent oorlogsfilms als Soldaat van Oranje en Oorlogswinter, maar hoe werden oorlog, verzet en wederopbouw verbeeld in Nederlandse films in de vroege jaren na de bevrijding? In de collecties van EYE en Beeld en Geluid bevinden zich Nederlandse speelfilms en documentaires uit de periode 1945 – 1950 die buiten de archieven nauwelijks bekend zijn en nu voor het eerst sinds jaren weer worden vertoond.

De drie films worden ingeleid door curatoren van EYE, Beeld en Geluid en het Nationaal Militair Museum. Daarnaast is Herwinnen door werken vanaf mei te zien in een tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum in Soest. 

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Volledig aanbod

Van A tot Z