Theodore van Houten overleden

Theodore van Houten overleden

maandag 18 april 2016

Vrij plotseling maar niet geheel onverwacht bereikte ons vorige week het bericht dat Theodore van Houten is overleden. Deze markante persoon had op een aantal manieren een band met EYE. Hij was bekend door zijn voorstellingen voor zwijgende film via zijn stichting Cinema in Concert. Deze voorstellingen werden weliswaar niet bij EYE georganiseerd en waren bedoeld voor muzikale begeleiding met groot orkest, maar uiteraard vormden zij een mooie aanvulling op de voortstellingen die EYE zelf met zwijgende film verzorgt en delen vooral de passie voor deze bijzondere kunstvorm.
Ondergetekende werkte in 1991 een drietal maanden intensief met Theodore samen aan de ontsluiting van EYE's collectie bladmuziek voor zwijgende film, die toen voornamelijk bestond uit de collectie afkomstig van de Utrechtse concertmeester Ido Eyl. Theodore beschreef de stukken inhoudelijk, waarna ik ze in zuurvrije omslagen verpakte en de data in de database invoerde.

Ik leerde Theodore in die periode kennen als een zeer eigenzinnige, om niet te zeggen eigenwijze man, die echter tegelijk een bijzonder humorvolle en aangename kamergenoot bleek. Zijn passie voor muziek galmde regelmatig door de ruimte en hij bleek bovendien zeer gedreven en productief.
Theodore vulde de Eyl-collectie nog aan met honderden stukken uit zijn eigen verzameling. Hij wist te bewerkstelligen dat alle op deze manier gegeneerde data in boekvorm verschenen bij uitgever Frits Knuf: Silent Cinema Music.

In 1991 vertelde Theodore regelmatig over zijn nog jonge dochters, waaruit tevens een warm vaderhart sprak. Toen kon ik nog niet vermoeden welk een bekendheid Carice en Jelka later zouden krijgen. Zijn trots om de prestaties van zijn dochters bleek in 2011, toen Theodore enkele dozen vol verzamelde publicaties over met name Carice aan EYE aanbood. Hij kon de stroom niet meer bijhouden en droeg de materialen daarom al vast over. In 2014 volgde zijn archief van Cinema in Concert. Alle drie genoemde collecties zijn bij EYE ontsloten en zullen binnenkort raadpleegbaar zijn in het nieuwe Collectiecentrum.