Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
061

06

Theo van Gogh / NL, 1994 / 90 min.

Ariane Schluter en Ad van Kempen beleven als Sarah en Wilbert een stormachtige 06-relatie in het pre-internettijdperk. Theo van Gogh bewees zijn kwaliteit als acteursregisseur in deze verfilming van Johan Doesburgs toneelstuk. Woensdag 15 oktober live muzikale begeleiding, met o.a. Van Goghs vaste componist Rainer Hensel op de saxofoon.

Poster 9

Van Gogh besloot met weinig middelen een geconcentreerde filmische bewerking te maken van het toneelstuk dat van Doesburg schreef en regisseerde. Het resultaat is een intens verslag van de erotische ontmoeting per telefoon tussen een man een een vrouw.Hij (Wilbert) is de alleenstaande architect die reageert op de 06-advertentie van haar (Sarah). Een keer per week bellen ze elkaar, een stormachtige telefoonseksrelatie begint; hij wil meer, zij wil haar fantasie koesteren: een ontmoeting in het echt is taboe. Wilbert legt zich daar niet bij neer.06 werd door de filmkritiek, die eerder kwistig rondstrooide met epitheta als “puberaal”, “plat” en “weerzinwekkend” als het om Van Gogh ging, lovend ontvangen. Van Goghs zevende film kreeg zelfs de prijs van de Nederlandse Filmkritiek op het Nederlands Film Festival; Ariane Schluter ontving de Speciale Juryprijs.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1994

Productieland(en)

NL

Originele titel

06

Lengte

90 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op