Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bruno barbey 10 mei 1968 paris 5th arrondissement

1968: This Is Just a Beginning

De geest van mei '68 herleeft op deze openingsavond van het filmprogramma '1968: You Say You Want a Revolution'. De films, fragmenten en inleidingen worden afgewisseld met muziek van The Silverfaces die muziek uit 1968 spelen.

Beeldmateriaal 1968

Bij de vijftigste verjaardag van de mei-revolutie in Parijs klinkt de stem van ”68 in de zalen van EYE. In mei 1968 kwamen studenten, fabrieksarbeiders en filmmakers in opstand tegen het gezag. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera”s. Wat kunnen we in Trump-tijden leren van deze cinema van protest, activisme en de strijd om gelijke rechten voor iedereen?

EYE-programmeurs Anna Abrahams en Ronald Simons blikken met gasten vooruit op het programma. Over Parijs en Mexico vertelt Roel Janssen (journalist, schrijver van het onlangs gepubliceerde boek 1968: You Say You Want a Revolution), over Tsjechoslowakije Filip Bloem (voorheen programmamaker bij het Tsjechisch Centrum in Den Haag). Tracy Metz (journalist en directeur van het John Adams Institute) vertelt wat er zich in 1968 in de Verenigde Staten afspeelde.

De films, fragmenten en inleidingen worden afgewisseld met optredens van The Silverfaces die muziek uit 1968 spelen, waaronder The Beatles, Joe Cocker, Cream en Deep Purple, en eigen nummers met een lekkere sixties vibe. Hun song Even The Lord is - heel toepasselijk voor deze avond - geschreven voor de film Rebelse stad over de Provo-beweging in de jaren 60.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

1968

Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Parijs tot Mexico-Stad. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s.

Lees meer
campagnebeeld 1968: You Say You Want a Revolution
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op