Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still 1970 1

1970

Tomasz Wolski / PL, 2021 / 70 min.

Niet de demonstranten maar de machthebbers zijn de ‘helden’ van dit verhaal over de Poolse opstand van 1970. Stop-motionanimatie en historische opnames van telefoongesprekken brengen de machinaties van het communistische crisisteam tot leven.

poster IDFA 2021

Als rond de kerst van 1970 de planken in Poolse supermarkten leeg raken en voedselprijzen omhoogschieten, pikken de arbeiders van de scheepswerven van Gdansk het niet langer. Ze gaan in staking. Tientallen demonstranten worden er al snel honderden, duizenden, tienduizenden.

De communistische machthebbers willen absoluut een herhaling van de Praagse opstand van 1956 vermijden. Als propagandapamfletten niet helpen, worden milities, legereenheden en tanks ingezet. Acht dagen, 41 doden en 1164 gewonden later is de opstand ten einde.

Documentaires over dit soort volksopstanden vertellen het verhaal doorgaans vanuit het perspectief van de demonstranten – het Oekraïense Maidan (2014) is een recent voorbeeld. Maar 1970 kiest verrassend genoeg de andere kant. Archiefopnames van telefoongesprekken tussen communistische kopstukken dienen hiervoor als basis. De leden van het crisisteam worden in stop-motionanimatiebeelden neergezet als bureaucraten in grauwe, met sigarettenrook gevulde en door zware gordijnen geblindeerde kamers. Historisch beeldmateriaal van de onlusten buiten toont het effect van hun cynische machinaties.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Tomasz Wolski

Productiejaar

2021

Productieland(en)

PL

Originele titel

1970

Lengte

70 min.

Taal

Polish

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still 1970 2
Still 1970 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op