Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Daysstill1

20,000 Days on Earth

Iain Forsyth, Jane Pollard / GB, 2014

Twintigduizend dagen had Nick Cave rondgelopen op aarde toen hij 57 werd. Reden voor het kunstenaarsduo Ian Forsyth & Jane Pollard om een fictieve documentaire te maken over een dag uit het leven van de frontman van de Bad Seeds. De film speelt gedeeltelijk in de auto, met Cave aan het stuur en bekenden als Kylie Minogue op de achterbank.

Daysposter

Op zoek naar de bronnen van Caves creativiteit besloten de kunstenaars, in samenspraak met Cave, een fictieve dag uit het leven van de performer, componist, schrijver en scenarist te verfilmen. Het resultaat is een prikkelende mix van documentair essay en cinematografische fictie, waarin de drijfveren van Caves veelzijdige ambitie boven komen.

Cave is onder meer te zien als chauffeur van een auto waarin bekenden – onder wie zangeres Kylie Minogue en gitarist Ray Winstone – plaats nemen op de achterbank. “De auto is een soort fantasieplek, waar mijn gedachten verschijnen in de vorm van mensen die een rol in mijn verhaal hebben gespeeld,” lichtte Cave toe in een interview.

20.000 Days on Earth ging dit jaar in première op het Sundance Film Festival en won prijzen voor regie en montage. Forsyth & Pollard kregen eerder bekendheid door A Rock “N” Roll Suicide, een mythische re-enactment van David Bowie”s laatste optreden als Ziggy Stardust.

“...mysterieuze waarheid over muzikale vervoering — in een geweldige montage van nieuwe en oude beelden... (***** De Filmkrant)

“Het grandioze 20.000 days on earth is een nauwelijks te categoriseren, hallucinatoire trip... (***** Het Parool)

“ ...sterke 'docufictie' (**** NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Iain Forsyth, Jane Pollard

Productiejaar

2014

Productieland(en)

GB

Originele titel

20,000 Days on Earth

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Daysstill2
Daysstill3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op