Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, GB 1968)

2001: A Space Odyssey

Stanley Kubrick / US, GB, 1968 / 149 min.

2001: A Space Odyssey geldt nog altijd als onbetwiste klassieker. Kubricks kritische kijk op de technologische evolutie focust op de relatie mens-robot en de sprong van de mens in de ruimte. Vertoning op 70mm, in de ‘unrestored’-versie van Christopher Nolan.

poster 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, GB 1968)

Eye vertoont de nieuwe 70mm-print van het originele cameranegatief, gemaakt onder supervisie van regisseur Christopher Nolan. Nolan koos voor een restauratie die het origineel zo dicht mogelijk benadert, en zo min mogelijk digitaal is 'opgepoetst'. De print ging in 2018 in première op het Cannes-filmfestival.

Geheimzinnige monoliet

Kubricks hallucinerende tijdruimtetrip begint bij de ontdekking van een zwarte monoliet op de maan in 2001 en voert van de oertijd naar een toekomst waarin verouderingsprocessen omkeerbaar zijn. Intussen scheept astronaut David Bowman zich in op een ruimtemissie naar Jupiter om de geheimzinnige monoliet te onderzoeken, bijgestaan door de eigenzinnige supercomputer HAL-9000.

Kubrick perfectioneerde destijds elk detail van zijn vertelling over de oorsprong van de mens en de opstand van een zelfdenkende computer die de bemanning van een ruimteschip gijzelt. Zijn visionaire film over onze groeiende afhankelijkheid van technologie is relevanter dan ooit.

De spectaculaire inzet van klassieke muziek op de soundtrack, de artdirection en het thema (“Wat is de plek van de mens in het universum?”) maakten de film tot een belevenis, een mix van sciencefiction, technologiekritiek en avonturenfilm. 2001: A Space Odyssey kreeg een Oscar (Best Special Visual Effects) en vier Oscarnominaties.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Stanley Kubrick

Productiejaar

1968

Productieland(en)

US, GB

Originele titel

2001: A Space Odyssey

Lengte

149 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

70mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, GB 1968)
still 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, GB 1968)

In samenwerking met

logo Warner Bros (WB) (Warner Brothers) 100 jaar
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op