Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
24 hour party people

24 Hour Party People

Michael Winterbottom / GB, 2002 / 117 min.

Mockumentary en energieke ode aan Tony Wilson, drijvende kracht achter het legendarische Factory Label en de vermaarde raveclub The Haçienda, die beide ten onder gingen aan succes, hoogmoed, drugs en mismanagement. Een ode aan ‘Madchester’.

Poster 24 hour party people

De film en soundtrack vormen als het ware twee gelijkwaarde kanten van het verhaal dat barst van de bands die Wilson ontdekte en met zijn label alle (soms te veel…) ruimte gaf: Happy Mondays, Joy Division, New Order en vele anderen.

klapstoelen

Het was een historische gebeurtenis: 4 juni 1976, Lesser Free Trade Hall, Manchester. De Sex Pistols kwamen spelen. In het zaaltje met aan de grond genagelde klapstoelen waren 42 mensen aanwezig. Ieder van de aanwezigen is vroeg of laat zelf iets in de popmuziek gaan doen.

Onder de aanwezigen bevindt zich tv-presentator Tony Wilson. De ex-Cambridge-student raakt geïnspireerd door het concert en start het platenlabel Factory Records. Wilson contracteert Joy Division (later New Order) en Happy Mondays; begin jaren tachtig richt hij in een oude fabriek de dansclub Hacienda op.

ravecultuur

Al snel is de discotheek de spil van de Britse rave-cultuur. Tien jaar later gaat de club ten onder aan drugs, geweld en financieel wanbeheer. Het platenlabel Factory Records is hetzelfde lot beschoren. De fake documentary volgt de opkomst en ondergang van de Manchester muziekscene ('Madchester'), met een ironische, becommentariërende rol voor komiek Steve Coogan als Tony Wilson.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul language

Regisseur

Michael Winterbottom

Productiejaar

2002

Productieland(en)

GB

Originele titel

24 Hour Party People

Lengte

117 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound: POP!

Rapper Tupac Shakur, poplegende David Bowie en singer-songwriter Björk: wat hebben ze met elkaar te maken en wat doen ze in het filmmuseum? Ontdek het bij Eye on Sound: POP!, een programma over de innige band tussen popmuziek en film, met speelfilms, documentaires, live optredens en talkshows.

Lees meer
still The Man Who Fell to Earth
24 hour party people group
24 hour party people tony
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op