Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still 35 Rhums (Claire Denis, FR/DE 2008)

35 Rhums

Claire Denis / FR, DE, 2008 / 99 min.

Waarom praten als je alles met blikken of gebaren kunt zeggen? In haar negende speelfilm schetst Claire Denis een intiem en ontroerend portret van een innige vader-dochterrelatie.

poster 35 Rhums (Claire Denis, FR/DE 2008)

Metrobestuurder Lionel woont met dochter Joséphine, antropologiestudente, in een een flat in de Parijse banlieu. Lionel is een man van weinig woorden, die graag zijn volwassen dochter om zich heen heeft. Joséphine wil zich losmaken, maar waakt ervoor de gevoelens van haar vader te kwetsen. En dan zijn er nog de buren, Gabrielle en haar zoon Noé, die een oogje heeft op Joséphine.

Van dit alledaagse gegeven maakt Denis een invoelende film over complexe relaties. Denis verduidelijkt de psychologie van haar (zwarte) personages niet met uitgeschreven woorden, maar in lang aangehouden shots waarin de tijd verglijdt. Het zijn de kleine voorvallen in menselijke levens die haar interesseren; een poes gaat dood, de buurjongen doet zijn best zijn buurmeisje te veroveren.

35 Rhums – de titel verwijst naar het aantal glaasjes rum dat vader Lionel een keer achterover zou hebben geslagen – is betoverend onspectaculair, een portret van harmonieuze familieverhoudingen in een banlieu die van buiten troosteloos oogt, maar waar de mensen binnen elkaar omarmen.

Voor de soundtrack koos Denis (1948) melancholische muziek van de Britse band Tindersticks.

Hommage aan Ozu

In diverse interviews liet Denis weten dat ze voor 35 Rhums opnieuw geïnspireerd was geraakt door de films van de Japanse grootmeester Yasujiro Ozu. De manier waarop de maker van Late Spring (ook te zien in Eye) en Tokyo Story onderlinge familieverhoudingen tekent is haar altijd bijgebleven. Denis: "Ik had nooit eerder films gezien waarin wat binnen een familie gebeurt zo delicaat wordt weergegeven. Ozu's films zijn Japans en universeel tegelijk; iedereen kan zich er in herkennen, in deze vorm van liefde of treurigheid."

Mati Diop speelt een van de hoofdrollen. Zij maakte furore als regisseur van Atlantique en was de eerste zwarte vrouwelijke filmmaker die is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes.

Welkomstdrankje + inleiding

De voorstelling van 35 rhums op donderdag 29 februari markeert de opening van het Claire Denis-retrospectief. Iedereen is welkom voor een drankje, en om het werk van een van Frankrijks belangrijkste filmers in perspectief te zetten houdt programmeur Farah Hasanbegovic een inleiding.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

2008

Productieland(en)

FR, DE

Originele titel

35 Rhums

Lengte

99 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Claire Denis

In Eye is een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. De Franse filmmaker Claire Denis onderzoekt in haar werk de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit en verlangen. Retrospectief met nieuw gerestaureerde films; Chocolat (4K) en Beau travail (4K) voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscoop.

Lees meer
campagnebeeld Claire Denis – Trouble-Making Magic
still High Life (Claire Denis, DE/FR/GB/PL/US 2018)

Online Magazine

Farah Hasanbegović, een van de deelnemers aan het Programmeurs van de Toekomst-project van het filmmuseum, werkte mee aan het retrospectief van de spraakmakende Franse filmer Claire Denis. In het magazine geeft Farah hun kijk op een aantal kenmerkende karakteristieken van Denis’ oeuvre. Over verlangens die botsen op de werkelijkheid en het doorwaden van de Rio Grande om een punt te maken.

Lees het artikel
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op