Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
35 shots of rum eye filmmuseum1

35 rhums

Claire Denis / FR, DE, 2008 / 100 min.

Waarom praten als je alles met blikken of gebaren kunt zeggen? In haar negende speelfilm schetst Claire Denis een intiem en ontroerend portret van een innige vader-dochterrelatie.

Poster 35 shots of rum eye filmmuseum

Metrobestuurder Lionel woont met dochter Joséphine, antropologiestudente, in een een flat in de Parijse banlieu. Lionel is een man van weinig woorden, die graag zijn volwassen dochter om zich heen heeft. Joséphine wil zich losmaken, maar waakt ervoor de gevoelens van haar vader te kwetsen. En dan zijn er nog de buren, Gabrielle en haar zoon Noé, die een oogje heeft op Joséphine.

kleine voorvallen

Van dit alledaagse gegeven maakt Denis een invoelende film over complexe relaties. Denis verduidelijkt de psychologie van haar (zwarte) personages niet met uitgeschreven woorden, maar in lang aangehouden shots waarin de tijd verglijdt. Het zijn de kleine voorvallen in menselijke levens die haar interesseren; een poes gaat dood, de buurjongen doet zijn best zijn buurmeisje te veroveren.

35 Rhums – de titel verwijst naar het aantal glaasjes rum dat vader Lionel een keer achterover zou hebben geslagen – is betoverend onspectaculair, een portret van harmonieuze familieverhoudingen in een banlieu die van buiten troosteloos oogt, maar waar de mensen binnen elkaar omarmen.

Voor de soundtrack koos Denis (1948) melancholische muziek van de Britse band Tindersticks.

melancholisch

35 Rhums is Denis' negende lange speelfilm; de regisseur werd bekend met films als Chocolat (1988), Nénette et Boni (1996), Beau travail (1999) en L”intrus (2004). Eerder was ze assistent van Wim Wenders.

Denis geldt als een van de belangrijkere hedendaagse Franse regisseurs, ook vanwege haar aandacht voor de erfenis van het kolonialisme.

Mati Diop speelt een van de hoofdrollen. Zij maakt nu furore als regisseur van Atlantique en was daarmee de eerste zwarte vrouwelijke filmmaker die is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

2008

Productieland(en)

FR, DE

Originele titel

35 rhums

Lengte

100 min.

Taal

French, German

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
35 shots of rum eye filmmuseum2
35 shots of rum eye filmmuseum3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op