Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still 4 (Ilja Chrzjanovsk / Ilya Khrzhanovsky, RU 2004)

4

Ilja Chrzjanovski / RU, 2004 / 126 min.

Ilja Chrzjanovski baseerde zijn speelfilmdebuut op een scenario van Vladimir Sorokin, een radicale schrijver die de Russische samenleving fileert. 4 biedt een absurdistisch-ontwrichtende blik op de chaos in het Rusland van na de perestrojka. 

poster 4 (Ilja Chrzjanovsk / Ilya Khrzhanovsky, RU 2004)

Een zakenman, een pianostemmer en een prostituee. Plaats van samenkomst: een anonieme bar in een anonieme omgeving. Er is drank. Er wordt gepraat. In steeds wisselende monologen, waarbij de drie aanwezigen steeds een andere identiteit aannemen.

Onderwerp van gesprek: het schemergebied tussen leugen en waarheid, de mogelijkheid dat klonen onder ons zijn en – vooral – het gegeven dat de Russische overheid niets anders doet dan het volk belazeren.

Leeggeroofd

Ilja Chrzjanovski’s debuutfilm geeft de kijker een blik op het Rusland van na de perestrojka, toen de voormalige Unie der Socialistische Sovjetrepublieken in rap tempo werd ontmanteld en leeggeroofd door de voormalige top dogs van de sovjetnomenklatoera.

We zien de uitzinnige bacchanalen van de nieuwe rijken, scénes van het plattelandsleven en gewelddadige uitbarstingen. De film is een belevenis die de kijker niet snel zal loslaten – Chrzjanovski keert het moderne Rusland ondersteboven en vestigt de blik op de menselijke en onmenselijke kanten van een land in ontbinding.

Stalinistische modelstad

In 2019 trok Chrzjanovski wereldwijde aandacht met de première van DAU in Parijs. Voor dit omstreden kunst-, media- en filmproject, over het leven van de Nobelprijswinnende Sovjet-natuurkundige Lev Landau, liet de regisseur een Stalinistische modelstad optuigen.

Tussen 2009 en 2011 kwamen zo’n vierhonderd mensen –onder wie Brian Eno, leden van Massive Attack en Marina Abramovic – bij elkaar in de remake van het natuurkundig instituut waar Landau tussen 1938 en 1968 de scepter zwaaide. De regisseur legde vast wat voor uitwerking deze crash course Sovjetburgerschap op de deelnemers had.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ilja Chrzjanovski

Productiejaar

2004

Productieland(en)

RU

Originele titel

4

Lengte

126 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands horizontaal
still 4 (Ilja Chrzjanovsk / Ilya Khrzhanovsky, RU 2004)
still 4 (Ilja Chrzjanovsk / Ilya Khrzhanovsky, RU 2004)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op