Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Jonas Carpignano / IT, FR, 2021 / 121 min.

De 15-jarige Chiara leidt een comfortabel leventje in een Zuid-Italiaans provinciestadje. Totdat vader Claudio spoorloos verdwijnt – wat is er gebeurd? A Chiara, de afsluitende titel uit Jonas Carpignano’s ‘Gioia Tauro’-trilogie, laat zien hoe de ‘Ndrangheta, de Calabrese maffia, doordringt tot in het familieleven.

poster A Chiara (Jonas Carpignano, IT 2021)
Chiara Guerrasio viert met de hele familie, vrienden en bekenden de achttiende verjaardag van haar zus. De dag na de festiviteiten wordt de auto van haar vader Claudio opgeblazen, Claudio zelf is verdwenen. Moeder Carmela zwijgt: “Het is beter dat een meisje niet alles weet.” Chiara gaat op onderzoek uit en ontdekt de waarheid achter het welvarende leven van de familie Guerrasio in het stadje Gioia Tauro.

De verdwenen Claudio blijkt een speler te zijn in de ‘Ndrangheta, de Calabrese maffia die zich bezighoudt met drugshandel, afpersing en andere zaken die het daglicht niet kunnen velen. Chiara staat voor de keuze: zwijgen of zich aansluiten bij een programma dat minderjarige kinderen van zware criminelen onderbrengt bij nieuwe families.

Dicht op de huid

A Chiara, de afsluitende titel uit Jonas Carpignano’s ‘Gioia Tauro’-trilogie, volgt het hoofdpersonage en zit die dicht op de huid; alle emoties van Chiara worden zichtbaar als ze ontdekt dat haar leven schone schijn is geweest.

Regisseur Jonas Carpignano kreeg veel lof voor de niet-veroordelende toon van zijn trilogie, waarin hij ook de levens van vluchtelingen en Roma in Reggio Calabria tot onderwerp nam.

A Chiara – half documentaire, half fictie – doet geen uitspraken over de misdadigheid van de ‘Ndrangheta, maar laat zien hoe deze organisatie zich heeft genesteld in de levens van de (Zuid-)Italianen en hoe complex familieverhoudingen zijn.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Jonas Carpignano

Productiejaar

2021

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

A Chiara

Lengte

121 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still A Chiara (Jonas Carpignano, IT 2021)
still A Chiara (Jonas Carpignano, IT 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op