Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Fidai Film (Kamal Aljafari, PS/DE/QA/BR/FR 2024)

A Fidai Film

Kamal Aljafari / PS, DEUZE, QA, BR, FR, 2024 / 78 min.

Indringende found-footagefilm over de plundering van archieven tijdens de burgeroorlog in Libanon, in 1982. Wat kunnen we zien, voelen en misschien begrijpen van dit gestolen archiefmateriaal? Deze dialoog kan alleen beginnen door archieven een spiegel voor te houden.

poster A Fidai Film (Kamal Aljafari, PS/DE/QA/BR/FR 2024)
De Palestijnse filmmaker Kamal Aljafari (1972) beschouwt al zijn werken als een archief: “Beelden zijn niet iets wat je maakt, maar wat je vindt.” Zijn nieuwste werk A Fidai Film is dan ook een found-footagefilm. In de zomer van 1982 viel het Israëlische leger Beiroet binnen, waarbij het leger ook het gehele archief van het Palestijnse Onderzoekscentrum plunderde. Dit archief bevatte historische documenten van Palestina, waaronder een verzameling stilstaande en bewegende beelden.

A Fidai Film creëert een tegenverhaal voor dit verlies, door een soort filmische sabotage toe te passen die de geroofde herinneringen aan de Palestijnse geschiedenis probeert terug te winnen en te herstellen. Op aangrijpende wijze verkent Aljafari thema's als identiteit, herinnering en verzet, verteld via een unieke mix van documentaire en experimentele filmtechnieken.

De camera van de onteigenden

Hij maakte niet alleen een project over een verleden dat erkend moet worden, maar ook over een toekomst die nog gedefinieerd kan worden. Hergebruikte bewegende beelden, namen en teksten worden digitaal onleesbaar gemaakt. Rode krabbels wissen delen van de beelden uit. Figuren worden uitgeknipt of vervangen door willekeurig materiaal dat uit de achtergrond is overgenomen. Kamal Aljafari noemt zijn tegenarchief “de camera van de onteigenden”.

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Kamal Aljafari

Productiejaar

2024

Productieland(en)

PS, DEUZE, QA, BR, FR

Originele titel

A Fidai Film

Lengte

78 min.

Taal

Arabisch, Hebreeuws, Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Songs and Scenes from Palestine

Songs and Scenes from Palestine maakt de geschiedenis en culturele identiteit van het Palestijnse volk zichtbaar via hun eigen lens. Palestijnse kunstenaars en filmmakers maken ons in dit programma deelgenoot van hun cultuur en hun verhalen.

Lees meer
campagnebeeld Songs and Scenes from Palestine

Why in Eye

‘Onze relatie met de geschiedenis is een relatie met beelden die al in onze geest zijn ingeprent, beelden waar we naar blijven staren terwijl de waarheid ergens anders ligt, op een afgelegen plek die nog niemand heeft ontdekt.' (W.G. Sebald in zijn boek Austerlitz, 2001)

still A Fidai Film (Kamal Aljafari, PS/DE/QA/BR/FR 2024)
still A Fidai Film (Kamal Aljafari, PS/DE/QA/BR/FR 2024)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op