Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
A girl walks home alone at night eye filmmuseum 1

A Girl Walks Home Alone at Night

Een vrouwelijke vampier in een hijab op een skateboard is de opmerkelijke hoofdpersoon in dit sfeervolle debuut in prachtig gestileerd zwart-wit. De kalme vertelling is verpakt in een aanstekelijke mix van spaghettiwestern, vampierfilm, Lynch-referenties en graphic novels.

Poster a girl walks home alone at night eye filmmuseum

De in Amerika gevestigde, Iraanse regisseur Ana Lily Amirpour laat een vrouwelijke vampier ”s nachts eenzaam rondzwerven in het wetteloze Bad City, dat oogt als een hedendaagse Amerikaanse industriële stad, hoewel iedereen Farsi (Iraans) spreekt. De sfeervolle film roept het gevoel op niet alleen vast te zitten in een doodlopende stad maar ook in het leven.

James Dean-lookalike

In dit rattenhol gaat James Dean-lookalike Arash op zoek naar zijn vader, een junkie en gokverslaafde die een hoop geld verschuldigd is aan Saeed, een zwaar getatoeëerde dealer. Saeed besluit de autosleutels van Arash in te pikken, een gebeurtenis die alle belangrijke personages met elkaar verbindt: het meisje uit de titel – een vampier in een hijab op een skateboard, een eenzame prostituee en een straatjongen.

bijtende humor

De rustige vertelling ontpopt zich tot een ongebruikelijk liefdesverhaal, dat doorspekt is met bijtende humor. De soundtrack speelt een belangrijke rol, met Midden-Oosten-fusion beats van Bei Ru, Iraanse undergroundmuziek van Radio Teheran en Kiosk tot door spaghettiwestern geïnspireerde muziek van Federale.

“...een sterke blik en een zekere hand, en de film blijft nog lang nazingen. Dat Amirpour een regisseur is om in de gaten te houden staat na A Girl Walks Home Alone At Night zonder twijfel vast. (**** de Filmkrant)

Details

A girl walks home alone at night eye filmmuseum 2
still A Girl Walks Home Alone at Night
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op