Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A King in New York (Charles Chaplin, GB 1957)

A King in New York

Bekijk trailer

Charles Chaplin / GB, 1957 / 105 min.

Vijf jaar nadat hij tot persona non grata was verklaard wegens vermeende communistische sympathieën, waste Chaplin Amerika de oren. De naar New York gevluchte pacifistische koning Shadov groeit uit tot een nationale tv-persoonlijkheid.

poster A King in New York (Charlie Chaplin) (Piece of Magic collection)
Omdat alle groten uit de filmgeschiedenis om de zoveel tijd aandacht behoeven, brengt distributeur Piece of Magic maar liefst negen (gerestaureerde) films van het genie Charles Chaplin opnieuw uit in de internationale theaters.

Vijf jaar na Limelight (1952), zijn laatste in Hollywood gedraaide film, richtte Chaplin zijn pijlen op de anticommunistische hysterie die Amerika in de jaren vijftig in de greep hield. Hij was een van de eerste regisseurs die de paranoia van het McCarthy-tijdperk op de korrel nam.

Chaplin speelt de pacifistische koning Shadov van Estrovia. Omdat hij zich tegen het gebruik van kernwapens keert is de koning afgezet. Nu zoekt hij onderdak in Manhattan, waar een cynische tv-presentator hem onder de arm neemt. Shadov groeit uit tot een geliefde tv-persoonlijkheid, totdat hij ervan beschuldigt wordt een communist te zijn.

Vertoningsverbod

Een politieke komedie, gemaakt door de koning van de bitterzoete slapstick? Dat viel niet goed in de VS, waar de openbare aanklager Chaplin eerder de toegang tot het land had ontzegd wegens zijn steun aan de naar Hollywood gevluchte componist Hans Eisler. De film mocht zestien (!) jaar lang niet vertoond worden in de Amerikaanse bioscopen.

A King in New York is een aanklacht tegen de bekrompenheid van fifties Amerika, verluchtigd met typische Chaplin-grappen. Ooit op de knop van een brandblusser in de lift gedrukt? De 68-jarige Chaplin laat zien wat er dan gebeurt…

Details

Regisseur

Charles Chaplin

Productiejaar

1957

Productieland(en)

GB

Originele titel

A King in New York

Lengte

105 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op