Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Man and a Camera

A man and a camera

Guido Hendrikx / NL, 2021 / 65 min.

Regisseur Guido Hendrikx zwerft door woonwijken in Nederland, camera op de schouder. Zijn reis leidt tot een aaneenschakeling van ontregelende confrontaties aan voordeuren.

Poster A man and a camera

Stel je voor: de bel gaat, je doet open, en voor je staat een man met een grote videocamera op je gericht. Zwijgend wacht hij tot jíj de stilte verbreekt. In de experimentele documentaire A man and a camera is precies deze situatie het uitgangspunt. Wat te doen?

Zwervend door Nederlandse woonwijken onderzoekt regisseur Guido Hendrikx tot hoever hij mag gaan. Hij filmt wat op zijn pad kruist, maar wel met drie beperkingen: hij praat nooit, hij laat degene die gefilmd wordt bepalen wat er gebeurt, en hij filmt alleen alledaagse omgevingen. Een beleefde afwijzing, een dichtgeslagen deur, een uitnodiging voor een kop thee; steeds opnieuw is de vraag hoe er wordt gereageerd op de ongenode gast.

Voordeur na voordeur zien we opengaan en langzaam borrelt er een ongemakkelijk gevoel op. Is het de camera die ontregelt, of het feit dat de man erachter niet praat? En is het wel passend om schaamteloos naar mensen te kijken op deze onbewaakte momenten?

Zo zuigt Hendrikx zijn publiek de film in. A man and a camera bevraagt net zo goed de relatie tussen mens en camera, als de machtsverhouding tussen maker, subject en publiek.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Guido Hendrikx

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Originele titel

A man and a camera

Lengte

65 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

still A Man and a Camera
still A Man and a Camera

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op