Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Raisin in the Sun (Daniel Petrie, US 1961)

A Raisin in the Sun

Daniel Petrie / US, 1961 / 127 min.

Een zwart gezin wacht op een cheque van 10.000 dollar van een levensverzekering, maar in plaats van een ontsnapping aan de armoede, veroorzaakt de meevaller grote spanningen over wat er met het geld moet gebeuren. Dit afwisselend hartverscheurende en komische drama is gebaseerd op het eerste Broadway-toneelstuk geschreven door een zwarte vrouw, met een voornamelijk zwarte cast.

poster A Raisin in the Sun (Daniel Petrie, US 1961)

Lorraine Hansberry's toneelklassieker A Raisin in the Sun uit 1959 werd twee jaar later met succes verfilmd. De originele toneelacteurs, onder wie Sidney Poitier en Ruby Dee, spelen opnieuw hun rol als leden van een Afro-Amerikaanse familie die in een krap appartement in Chicago wonen. Ze wachten op een levensverzekeringscheque waarvan ze hopen dat het hun leven zal veranderen, maar er ontstaat grote onenigheid over hoe het geld te besteden.

De moeder (Claudia McNeil) wil hun appartement verlaten en een huis kopen in een witte buurt. Haar eigenzinnige zoon Walter Lee Younger (Sidney Poitier) hoopt met het geld een slijterij te openen. Hansberry's scherpe observaties over generatieconflicten en woningdiscriminatie zitten ook in Petrie's film, die de verschillende ervaringen van zwarte mensen in het Amerika van het midden van de eeuw zo heeft vastgelegd dat het velen raakten.

A Raisin in the Sun vormt ook een schakel tussen Sidney Poitier en Denzel Washington. Poitier speelde zowel in het toneelstuk als in de film uit 1961, Washington speelde in 2014 ook in het stuk.

In 2016 brengt Well Made Productions het theaterstuk A Raisin in the Sun naar Nederland. Samora Bergtop (producent en actrice) en Esther Duysker (scenarist) zijn te gast op 23 augustus. Gesprek wordt geleid door programmeur Saskia Mollen.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Daniel Petrie

Productiejaar

1961

Productieland(en)

US

Originele titel

A Raisin in the Sun

Lengte

127 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still A Raisin in the Sun (Daniel Petrie, US 1961)
still A Raisin in the Sun (Daniel Petrie, US 1961)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op