Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Serious Man (Joel & Ethan Coen, US/FR/GB 2009)

A Serious Man

Ethan Coen, Joel Coen / US, FR, GB, 2009 / 106 min.

De meest persoonlijke film van de Coens is een bitter-melancholische terugblik op hun Joodse jeugd en een komedie over de zinloosheid van het bestaan. De serieuze man uit de titel is een Joodse hoogleraar natuurkunde die zijn beproevingen nederig probeert te verdragen.

poster A Serious Man (Joel & Ethan Coen, US/FR/GB 2009)

Larry Gopnik (de formidabele Michael Stuhlbarg) is een zachtaardige, Joodse natuurkundeprofessor in het Minnesota van 1967. Hij worstelt met een afbrokkelend huwelijk, vervreemde kinderen, een lastige broer, roddels op zijn werk en onophoudelijke telefoontjes van een postorderplatenmaatschappij. Maar Larry houdt vertrouwen, ondanks zijn oudtestamentisch aandoende beproevingen: deze Job probeert zelf een gewetensvolle, serieuze man te zijn, zonder zelf echt heldhaftig te zijn.

Het gepolijste, majestueuze camerawerk van Roger Deakins en de schitterende vormgeving maken de buitenwijken van het Midwesten nog beklemmender. De Coens baseerden hun lyrisch ontvangen film ('een verpletterende ervaring') op het Joodse milieu dat ze zo goed kennen uit hun eigen jeugd. Met sardonisch genoegen strooien ze wederom met absurditeiten maar ze zijn ook oprecht betrokken bij het onrechtvaardig lijden van Larry.

Uit pure levensangst gaat hij te rade bij drie verschillende rabbijnen. Religie biedt Larry weinig troost, maar hij erkent het feit dat er slechte dingen gebeuren met goede mensen en weigert zich over te geven aan nihilisme. Zoals in veel van de films van Coens draait het ook hier om de vraag wat we wel en niet kunnen weten, en de grote verhalen die we vervolgens bedenken. Tijdens zijn college doceert Larry over het onzekerheidsprincipe van Heisenberg: ‘The Uncertainty Principle. It proves that we can’t ever really know…what’s going on. But, even though you can’t figure anything out, you will be responsible for it on the midterm.”

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Ethan Coen, Joel Coen

Productiejaar

2009

Productieland(en)

US, FR, GB

Originele titel

A Serious Man

Lengte

106 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD of FRA

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

The Coen Brothers Complete

Deze zomer staat in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films.

Lees meer
campagnebeeld The Coen Brothers Complete
still A Serious Man (Joel & Ethan Coen, US/FR/GB 2009)
still A Serious Man (Joel & Ethan Coen, US/FR/GB 2009)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op