Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Short Film About Killing (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)

A Short Film About Killing

Krzysztof Kieslowski / PL, 1988 / 87 min.

Bioscoopversie van het vijfde deel van Kieslowski’s tv-serie Dekalog, over de tien geboden. Lanterfanter Jacek overtreedt het vijfde gebod – Gij zult niet doden – en vermoordt een taxichauffeur. Is Jaceks terdoodveroordeling even zinloos als de moord? is de vraag die Kieslowski opwerpt.

poster A Short Film About Killing (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)
Jacek, een jonge Pool in Warschau, houdt een taxi aan en stapt in. Dan, zonder enige reden, doodt hij even later Waldemar, de chauffeur. Wat Jacek beweegt is niet duidelijk, het is zelfs de vraag of er überhaupt een motivatie is.

Door de rechtbank wordt Jacek ter dood veroordeeld; de idealistische advocaat Piotr verdedigt Jacek en stelt de vraag: is het ombrengen van de jonge dader niet even zinloos als de moord op de taxichauffeur?

In alle afleveringen van de Dekalog-serie raken de personages door het toeval verzeild in omstandigheden die hen gegijzeld houden. Hun levens zijn bleek, hun toekomst ook – hogere machten lijken hen in de greep te houden, een ethisch besef is slechts op de achtergrond aanwezig.

Roerige tijd

A Short Film About Killing is de lange bioscoopversie van het vijfde deel van Krzysztof Kieslowski’s Dekalog-serie voor de Poolse tv (1989-1990), een filmische bespiegeling over de tien geboden.

Kieslowski maakte met vaste scenarist Krzysztof Piesiewicz binnen een jaar tien films van ieder een uur en vertoonde de serie in z’n geheel op het filmfestival van Venetië (1989). Een ongelooflijke prestatie, zeker in de roerige tijd volgend op de val van de Muur, toen de communistische machthebbers gedwongen werden vrije verkiezingen toe te staan.

Speciale filters

De tien afleveringen zijn gesitueerd in het grauwe beton van een typisch Poolse buitenwijk; voor A Short Film About Killing koos cameraman Slawomir Idziak een passende toonwaarde: met maar liefst zeshonderd speciale filters onttrok hij vrijwel alle kleur aan de opnamen, tot aan duisternis toe.

...een hoogtepunt...vernieuwend filmmaker... (De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1988

Productieland(en)

PL

Originele titel

Krótki film o zabijaniu

Lengte

87 min.

Taal

Polish

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
still A Short Film About Killing (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)
still A Short Film About Killing (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op