Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rene Daalder

A Tribute to René Daalder

In Memoriam: A Tribute to René Daalder

Op 31 december 2019 overleed René Daalder, eigenzinnig filmmaker en pionier van het digitale tijdperk. Eye eert het werk van Daalder met een programma dat eerder had zullen plaatsvinden, maar werd uitgesteld wegens de Covid-maatregelen.  

poster A Tribute to René Daalder

Te zien zijn de korte film Body and Soul I (1966, 35mm) en de voor een Gouden Kalf genomineerde documentaire Here Is Always Somewhere Else (2006), over kunstenaar Bas Jan Ader. Verder: fragmenten uit De 1, 2, 3 Rhapsodie (1965) en trailers van Daalders speelfilmdebuut De blanke slavin (1969) en de punkrockmusical Population One (1986).

René Daalder (1944 - 2019) gold als avontuurlijk filmmaker, futuristisch denker en als een van de pioniers van het digitale tijdperk. Met mede-Filmacademiestudenten Frans Bromet, Rem Koolhaas, Samuel Meyering en Jan de Bont was hij in 1965 verantwoordelijk voor het vrolijke en indertijd scandaleuze De 1, 2, 3 Rhapsodie. De filmers zetten zich af tegen tradities maar ook tegen de trendy geworden nouvelle vague.

Californië

De vlucht naar voren is tekenend voor René Daalders carrière: na de goed ontvangen films Body and Soul I & II (1966/1967) en de thriller De blanke slavin vertrok hij naar Londen en Parijs, om in 1973 naar de Verenigde Staten te emigreren.

In Californië raakte Daalder bevriend met cultfilmer Russ Meyer en maakte hij zijn Amerikaanse regiedebuut met Massacre at Central High (1976). In films als Population One (1986), Second Chance (1987) en de post-apocalyptische sci-fihorror Habitat (1997) werd de fascinatie met sciencefiction steeds zichtbaarder.

Veelzijdigheid, durf en een vroege interesse in vernieuwende techniek: René Daalder maakte niet alleen speelfilms in verschillende genres, hij draaide ook documentaires en voorzag de spectaculaire mogelijkheden van virtual reality voor filmmakers.

Virtual reality

In 2008 blikte hij terug met de documentaire Here Is Always Somewhere Else, over leven en werk van kunstenaar Bas Jan Ader (1942 - 1975); hierin kijkt Daalder ook terug op zijn eigen leven. Rond deze tijd kreeg hij wereldwijde erkenning als pionier op het gebied van virtual reality en digitale filmtechniek.

Details

Productiejaar

2023

Lengte

130 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

still De 1, 2, 3 Rhapsodie (Rene Daalder, NL 1965)
still Here is Always Somewhere Else (Rene Daalder, NL/US 2006)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op