Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Way To B (Jos de Putter & Clara van Gool, NL 2022)

A Way To B

Jos de Putter / NL, 2022 / 80 min.

Via een groep dansers met uiteenlopende beperkingen onderzoeken Jos de Putter en Clara van Gool het aanpassingsvermogen van de mens én de flexibiliteit van het menselijk lichaam. Een even confronterende als ontroerende ervaring.

poster IDFA 2022

Als hij het publiek ziet huilen bij zijn dansoptreden is Xavi altijd wat teleurgesteld. Huilen ze omdat ze ontroerd zijn door de dans als kunst, prima. Maar als het uit medelijden is omdat hij in een rolstoel zit: ‘fuck off.’ Die houding valt ook te bespeuren in de manier waarop Jos de Putter en Clara van Gool het Catalaanse danscollectief Liant la Troca portretteren, waarvan sommige leden een lichamelijke beperking hebben. Ze zetten enkele intrigerende persoonlijkheden een voor een in de schijnwerpers. Onder hen Desi, die zich door haar spraakprobleem niet laat weerhouden om een cursus Duits te gaan volgen, of de blinde Joan die zonder hulp een dakterras aanlegt op zijn huis. De portretten gaan de pijn niet uit de weg, maar worden nooit sentimenteel. In plaats daarvan dwingen ze om verder te kijken dan de handicap. De dansscènes doen dat ook: het zijn sensuele choreografieën waaruit blijkt dat de dansers duidelijk plezier hebben met al wat hun lichaam kan. Een eerbetoon aan diversiteit. Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jos de Putter

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

A Way To B

Lengte

80 min.

Toegankelijkheid

Earcatch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op