Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A World Not Ours (Mahdi Fleifel, GB/LB 2012)

A World Not Ours

Mahdi Fleifel / GB, LB, 2012 / 93 min.

Gevoelig maar ook duister humoristisch verhaal over vriendschap, familie en verbondenheid. Mahdi Fleifel brengt zijn jonge jaren door in een Palestijns vluchtelingenkamp in Zuid-Libanon. Na de verhuizing naar Denemarken keert hij regelmatig terug en houdt een videodagboek bij.

poster A World Not Ours (Mahdi Fleifel, GB/LB 2012)

Intiem, zwart-humoristisch portret van drie generaties die in ballingschap leven in het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain el-Helweh in Zuid-Libanon, waar de Deense regisseur Mahdi Fleifel zelf zijn jeugd doorbracht. In zijn film maakt hij gebruik van een schat aan persoonlijke opnamen, familiearchieven en historisch beeldmateriaal, inclusief de videobeelden die zijn vader in de jaren 80 en 90 maakte. Het archiefmateriaal biedt de nodige politieke achtergrond voor dit filmische dagboek.

Meer dan 70.000 mensen wonen al meer dan 60 jaar op de paar vierkante kilometer van het vluchtelingenkamp. De regisseur schetst een gevoelig en vaak zwart-humoristisch beeld van zijn familie en vrienden en hun alledaagse conflicten.

De film concentreert zich op het verhaal van Fleifels oude vriend Abu Eyad. De twee mannen delen een passie voor de Palestijnse politiek, melancholieke muziek en voetbal. Tijdens het WK voetbal kijken ze in een sportwinkel naar de wedstrijden. Maar terwijl Fleifel het kamp kan binnenlopen en verlaten wanneer hij maar wil, blijft Abu Eyad alleen achter, in de hoop ooit eens te kunnen ontsnappen.

Mahdi Fleifel

Filmmaker Mahdi Fleifel is geboren in Dubai, opgegroeid in een vluchtelingenkamp in Libanon en op zijn negende verhuisd naar Denemarken. In al in zijn werk is de betekenis van ballingschap een terugkerend thema. Niet aan de hand van statistieken, maar door vluchtelingen een gezicht te geven en hun verhalen te vertellen.

Zijn eerste stappen als filmmaker zette Fleifel in Wales (Engeland), waarna hij een beurs kreeg om te studeren aan de National Film and Television School, gevolgd door een jaar verdieping in het Amsterdams Binger Filmlab. In 2015 selecteerden het Binger Filmlab, de Nederlandse Filmacademie, het International Documentary Film Festival Amsterdam en Eye hem voor de 3Package Deal, een regeling van het Amsterdams Fonds voor de Kunst die een ontwikkelbudget, betaalbare woon- en/ of werkruimte subsidieert voor toptalenten uit de hele wereld. Op dit moment werkt hij aan zijn eerste speelfilm Men in the Sun.

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Mahdi Fleifel

Productiejaar

2012

Productieland(en)

GB, LB

Originele titel

A World Not Ours

Lengte

93 min.

Taal

Arabisch, Engels

Ondertiteling

ENG

Why in Eye

A World Not Ours geeft een persoonlijk gezicht en geschiedenis bij de pijnlijke beelden en schokkende getallen van doden en gewonden die via de nieuwsmedia over ons heen stromen.

Anna Abrahams
programmeur Eye

still A World Not Ours (Mahdi Fleifel, GB/LB 2012)
still A World Not Ours (Mahdi Fleifel, GB/LB 2012)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op