Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still About Some Meaningless Events (De Quelques Evénements Sans Signification) (Mostafa Derkaoui, MA 1974)

About some Meaningless Events

Eye International Conference: About Some Meaningless Events

Wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, filmmakers en studenten van over de hele wereld komen jaarlijks samen op de Eye International Conference om actuele kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken. De editie van 2022, 'Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices', richt zich op het vertekende beeld van onze wereldwijde audiovisuele geschiedenis, met name de ondervertegenwoordiging van digitaal audiovisueel erfgoed uit de Global South.

poster About Some Meaningless Events (De Quelques Evénements Sans Signification) (Mostafa Derkaoui, MA 1974)
Filmvertoning en presentatie in het kader van de 7e Eye International Conference over Global Audiovisual Archiving (29-31 mei 2022).

Programma

 • Film: About Some Meaningless Events (De quelques evénements sans signification) (Mostafa Derkaoui, MA 1974, 76’)

  Rond de havenstraten en populaire bars van Casablanca voert een groep filmmakers gesprekken met mensen over hun verwachtingen en wensen ten aanzien van de opkomende Marokkaanse cinema. Wanneer een ontevreden arbeider per ongeluk zijn leidinggevende doodt, verschuift de focus van hun onderzoek en beginnen ze de motieven van het voorval te onderzoeken. De kern van About Some Meaningless Events bestaat uit een zoektocht naar de rol van cinema (en kunst) in de maatschappij, de relatie tussen documentaire en de werkelijkheid, en de urgentie die ten grondslag ligt aan een ontluikende nationale cinema.

  Deze unieke filmische ervaring is tot stand gekomen via een onafhankelijke en gezamenlijke inspanning van militante filmmakers, acteurs, muzikanten, dichters en journalisten in een tijd waarin de repressie van vrijheid van meningsuiting in Marokko toenam. De film werd gefinancierd door de verkoop van schilderijen van hedendaagse schilders. De film werd voor het eerst vertoond in 1975 in Parijs maar kreeg onmiddellijk te maken met censuur en een verbod op vertoning en export. Hij raakte in de vergetelheid totdat in 2016 in de archieven van de Filmoteca de Catalunya een negatief werd teruggevonden en aldaar werd gerestaureerd in samenwerking met L'Observatoire in Casablanca. 45 jaar na de voltooiing wordt de film eindelijk uitgebracht.

 • Presentatie: Archives Bouanani (Rabat, Marokko)

  De familie Bouanani is een filmfamilie: Ahmed Bouanani was schrijver en regisseur; Naïma Saoudi was kostuumontwerper, decorontwerper, producent, regisseur, actrice, scripteditor en assistant editor; en hun dochter Batoul was kleedster en kostuumontwerper. Ze lieten een aanzienlijk aantal boeken, tijdschriften, manuscripten, tekeningen, scripts, notities, affiches, kostuums en rekwisieten na, die niet alleen getuigen van het leven en werk van de familie, maar ook in ruimere zin van de culturele geschiedenis van Marokko. Nu wordt het werk voortgezet door Touda Bouanani, die zich via de Archives Bouanani niet alleen bezighoudt met het verzamelen en conserveren, maar ook met de (her)waardering van hun nalatenschap.

  Presentatie door Léa Morin (Talitha) en Touda Bouanani (Archives Bouanani).

Details

Regisseur

Mostafa Derkaoui

Productiejaar

1974

Lengte

96 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

MA

Taal

Marokkaans

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

Eye International Conference 2022

Eye Filmmuseum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) en de Association of Moving Image Archivists (AMIA) presenteren de 7e Eye International Conference over ‘Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices’.

Lees meer
Francis Alys Reel Unreel
still About Some Meaningless Events (De Quelques Evénements Sans Signification) (Mostafa Derkaoui, MA 1974)
still About Some Meaningless Events (De Quelques Evénements Sans Signification) (Mostafa Derkaoui, MA 1974)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op