Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Above1 0

Above Us All

Eugenie Jansen / NL, 2014

Vernieuwend gebruik van 3D, dat nu eens niet is ingezet voor buitenaardse invasies maar voor een filosofisch verhaal over een Australisch gezin dat na de dood van de moeder in Ieper gaat wonen. Ondertussen draait de camera indrukwekkende rondjes van 360°, waarbij de kijker in het centrum van die cirkels staat.

Above Us All poster

Iedere scène bestaat uit een lange, ononderbroken panorama-opname van 360°, gemaakt met een in een gestaag tempo ronddraaiende camera. Eugenie Jansen wilde dat tijd en ruimte ongeschonden zouden blijven in haar verhaal over de jonge Australische Shay, die een manier moet vinden om de dood van haar moeder te verwerken.

Haar Vlaamse vader, die researcher is op een Australisch sterrenkundig observatorium, besluit na de dood van zijn vrouw terug te gaan naar Ieper. Het valt Shay niet mee te aarden onder de troosteloos grijze luchten van het Europese continent, op een plek waar de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog nog achter elke straathoek aanwezig zijn. Shay slingert heen en weer tussen haar zelfgekozen isolement en haar verlangen naar verbondenheid.

De acteurs, geen van allen professioneel, legden hun eigen ervaringen in het spel, dat wordt afgewisseld met puur esthetische scènes die doen denken aan het avant-garde werk van Michael Snow. Vormvernieuwer Eugenie Jansen maakte eerder het semi-documentaire Calimucho en Tussenland, waarin improvisatie een belangrijke rol speelde.Lees de kijkwijzer van deze film: http://www.herrie.com/wp-content/uploads/2014/09/kijkwijzer-Above-us-all.pdf

11 september 19:00 uurKorte inleiding en een Q&A na afloop.Nabespreking i.s.m. Het Filmgesprek14 september 14:00 uurDe thema's van Above Us All lenen zich voor een goed gesprek over de manier waarop mensen trauma”s verwerken. De bijzondere vorm van de film benadrukt de rol van tijd, plaats en ruimte bij het verwerkingsproces. Die beleving vraagt om een reactie van jou als kijker. Harmen Brethouwer, redacteur van Het Filmgesprek.nl, leidt de film in en wisselt na de vertoning met het publiek van gedachten.

Details

Regisseur

Eugenie Jansen

Productiejaar

2014

Productieland(en)

NL

Originele titel

Above Us All

0

Drager

DCP - encrypted

Above2
Above3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op