Activistische film: De Rode Lantaren & Cinemien
Meet the Archive 2024: Activistische film: De Rode Lantaren & Cinemien
Meet the Archive brengt bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis. Vandaag de activistische film, met het Amsterdams Stadsjournaal, De Rode Lantaren en de Eerste Internationale Feministische Film en Video Conferentie.
Programma
Voorfilm
Amsterdams Stadsjournaal 2: Privé-eigendom en misdaad (1974, 13’)Het Amsterdams Stadsjournaal werd vijftig jaar geleden (1974) opgericht door een aantal filmmakers, journalisten en studenten. In de tien jaar van hun bestaan hebben ze 36 korte en lange films gemaakt over politieke en sociaal-economische onderwerpen, variërend van arbeidsmigratie en woningnood tot drugsproblematiek en onderwijsvernieuwing.
Privé-eigendom en misdaad gaat over grondspeculatie in Amsterdam. Aan de hand van de geschiedenis van een pand op de Piet Heinkade 61 wordt het verhaal verteld van een pand dat ‘nut voor enkelen, geen enkel nut voor velen’ heeft. De film, geregisseerd door Gerrard Verhage, is typerend voor de vroege periode van het Amsterdams Stadsjournaal toen de films nog een sterk marxistisch en pamflettistisch karakter hadden. Met Fons Rademakers, Wim van der Grijn en Gees Linnebank. Introductie door Rommy Albers (curator Eye).De Rode Lantaren: De individualisering van een filmcollectief (30’)
Presentatie door Meg Weijers (trainee Eye). In de jaren 70 van de vorige eeuw schoten filmcollectieven als paddenstoelen uit de grond. Met een collectivistische aanpak maakten zij activistische films voor en door doelgroepen. Na verloop van tijd zien we dat het collectivisme langzaam vervangen werd door individualisme en dat de producties steeds professioneler werden.
In deze presentatie gaan we kijken naar dit proces van individualisering en professionalisering binnen het Utrechts filmcollectief De Rode Lantaren. Te zien zijn fragmenten uit de films Inpakken en wegwezen (1974), een korte film over winkelmeisjes, en Buren (1982), een documentaire over de komst van arbeidsmigranten uit Marokko en Turkije aan de hand van Utrechtse buurtfeesten.Cinemien & de Eerste Internationale Feministische Film en Video Conferentie (1981, 25’)
Lezing door Gerdien Smit (beleidsadviseur Eye). Een historisch evenement vormde een mijlpaal in de feministische filmgeschiedenis: de eerste Internationale Feministische Film en Video Conferentie van 1981, georganiseerd door het Feministisch Filmkollektief Cinemien in samenwerking met hun Engelse zusterorganisatie COW (Cinema of Women) en talloze vrouwen uit diverse landen. Maar liefst 200 deelneemsters kwamen naar Amsterdam uit meer dan 30 landen, waaronder Mexico, Nicaragua, Peru, de Filippijnen, India, Tunesië, Algerije, Egypte en Burkina Faso.
De unieke samenkomst van zo’n divers gezelschap vrouwen was ongekend en vormde een belangrijk thema van de conferentie. Een van de vier locaties was volledig gewijd aan het vertonen van films uit wat destijds aangeduid werd als ‘derdewereldlanden’. Veel filmmaaksters namen hun eigen werk mee en in totaal werden er 116 films in verschillende formaten vertoond, waaronder 35mm, 16mm, 8mm, VHS en multimedia. De conferentie bood ook een breed workshopaanbod over onder andere thema’s als feministisch filmmaken in de derde wereld, collectief werken met film en video, lesbische filmgeschiedenis, geweld tegen vrouwen in films en feministische filmeducatie.
Met behulp van het bij Eye ondergebrachte bedrijfsarchief van Cinemien en filmmateriaal, zoals de recente digitalisering van de prachtige conferentietrailer gemaakt door Monique Renault, wordt een levendig beeld geschetst van deze conferentie die diende als een belangrijk platform voor de uitwisseling van ideeën, ervaringen en films binnen de feministische filmbeweging wereldwijd.
Voertaal is Engels.
Dit is onderdeel van
Details
Productiejaar
2024
Lengte
75 min.
Voertaal
Engels
Productieland(en)
NL
Onderdeel van
Meet the Archive 2024
Meet the Archive biedt een caleidoscopische blik op de werkzaamheden van de restauratoren en curatoren in de collectie van Eye. De Eye-collectie omvat maar liefst 55.000 filmtitels, naast tientallen archieven van regisseurs, filmvakmensen en -instellingen. De opzienbarendste en verrassendste (onderzoeks)projecten van het afgelopen jaar worden op 25 mei nader belicht.
Obsessed with Light
Na Meet the Archive draait om 19:15 Obsessed with Light, een documentaire over dans- en lichtpionier Loïe Fuller (1862-1928), een razend originele performer en uitvinder wier opkomst was verweven met het begin van de cinema. De film combineert interviews met kunstenaars met veel archiefmateriaal, onder andere van Eye.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.