Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Adoption eye filmmuseum

Restored & Unseen: Adoption

Márta Mészáros / HU, 1975 / 88 min.

4K-restauratie door het Hungarian National Film Archive. 

Poster adoption eye filmmuseum

Weduwe Kata is 43 jaar, werkt in een fabriek en heeft een getrouwde vriend die niet op haar kinderwens wil ingaan. Als ze kennis maakt met de 17-jarige Anna, een meisje dat door haar ouders in een jeugdinternaat is gestopt, komen haar moederlijke gevoelens aan de oppervlakte. Kata stelt haar huis open voor Anna, tussen de twee ontstaat een hechte band.

statement

Adoption (Örökbefogadas) maakte indruk door het naturel acteren van de hoofdrolspelers en de thematiek; de film verscheen in politiek woelige tijden waarin feministen wereldwijd hun rechten opeisten.

Dat een alleenstaande vrouw officieus een kind adopteert, zich staande houdt als werkende vrouw en een getrouwde man als minnaar heeft, werd als statement gezien. Ook Kata's vrije houding tegenover seks – ze biedt Anna een kamer aan om haar vriendje mee te nemen – werd als bevrijdend ervaren.

begrenzingen

Márta Mészáros (1931, Boedapest) ziet Adoption vooral als een aansporing aan vrouwen hun zelfstandigheid te bewaren en hun eigen weg te gaan. Zelf slaagde ze erin om dat ideaal te bereiken, ook al moest ze werken binnen de begrenzingen van de communistische politiek.

“Omdat ik aan de beroemde staatsfilmschool VGIK in Moskou had gestudeerd”, herinnert Mészáros zich, “had ik een streepje voor: wie in de Sovjet-Unie had gewoond, moest wel deugen in socialistische ogen.”

dagboek

De regisseur maakte sinds de jaren vijftig vijftien lange speelfilms, korte films en tv-werk. In Nederland verwierf ze bekendheid met twee films uit de Naplo-trilogie, Dagboek voor mijn kinderen (1985, Grand Prix Cannes-filmfestival) en Dagboek voor mijn geliefden (1987). De films spiegelen de naoorlogse geschiedenis van Hongarije.

Details

Regisseur

Márta Mészáros

Productiejaar

1975

Productieland(en)

HU

Originele titel

Adoption

Lengte

88 min.

Taal

Hungarian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Adoption eye filmmuseum2
Adoption eye filmmuseum3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op