Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
After the storm 51000103 st 3 s high

After the Storm

Hirokazu Kore-eda / JP, 2016 / 117 min.

Ryota, ooit succesvol schrijver, is nu een armlastige privédetective. Zijn ex-vrouw en zoontje heeft hij van zich vervreemd, maar een stormachtige zomernacht lijkt de familie weer bij elkaar te brengen. Kore-eda’s elfde speelfilm is een gevoelig portret van moderne levens in Japan.  

After the storm 51000103 ps 1 s high

Gokken, dat is wat privédetective Ryota het liefste doet, zonder zich om de gevolgen te bekommeren. Geldgebrek tekent zijn bestaan, met schaamtevolle gevolgen: de ooit geslaagde schrijver, kan nauwelijks de maandelijkse alimentatie voor zijn zoontje opbrengen. In de familie wordt er niet over gesproken, Ryota”s moeder Yoshiko maakt liever grappen, Kyoko ziet haar ex-echtgenoot als onvolwassen, terwijl Shingo, het kind, de nabijheid van zijn vader zoekt. Wanneer op een zomeravond een storm losbreekt en alle familieleden op bezoek zijn bij Yoshiko lijkt de ontstane verwijdering gerepareerd te kunnen worden.

Onnadrukkelijk, maar aangrijpend schetst Kore-eda hedendaagse levens in Japan. Net als in Still Walking (2008) is de kalme en soms humoristische toon opvallend; families mogen uit elkaar zijn gevallen, er is altijd nog een kans dat verloren gegane verbanden worden hersteld. After the Storm brengt acteurs Hiroshi Abe (Ryota) en Kirin Kiki (Yoshiko) weer samen, in dezelfde rolverdeling als in Still Walking. Onderdeel Un Certain Regard-competitie (Cannes filmfestival).

over de regisseur

Kore-eda Hirokazu (Tokio, 1962) wilde aanvankelijk romanschrijver worden. Hij studeerde letteren en maakte verschillende (bekroonde) documentaires voor de Japanse televisie. Zijn debuutfilm Maborosi (1995) won meteen prijzen op de filmfestivals van Venetië en Chicago. Kore-eda, die wel de “hedendaagse Ozu” wordt genoemd, heeft als schrijver, regisseur, editor en producer wereldwijd succes geboekt; Distance (2001), Nobody Knows (2004) en Still Walking (2008) vielen veelvuldig in de prijzen. Kore-eda”s films handelen vaak over thema”s als verlies, dood en nagedachtenis, gezien vanuit het perspectief van de familie.

“...fenomenale acteurs...zijn creatieve en emotionele hoogtepunt... (****1/2 De Filmkrant)

“...Weinig filmmakers kunnen familiebanden met zoveel finesse schetsen... prachtig geacteerde familieportret...mildheid en een subtiel gevoel voor humor... (**** De Telegraaf)

“...vertrouwd, fijnzinnige familiedrama...wonderbaarlijk...heerlijke, droogkomische, nuchtere rol van veteraan Kiki...meestercineast...Fijn...genuanceerd...zeer aanstekelijk... (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Hirokazu Kore-eda

Productiejaar

2016

Productieland(en)

JP

Originele titel

Umi yori mo mada fukaku

Lengte

117 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

After the storm 51000103 st 4 s high
After the storm 51000103 st 5 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op