Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Aguirre, der Zorn Gottes (Werner Herzog, DE/MX 1972)

Aguirre, der Zorn Gottes

Bekijk trailer

Werner Herzog / DE, MX, 1972 / 95 min.

Met Fitzcarraldo is Aguirre, der Zorn Gottes de archetypische Herzog-film over mannen die hun grenzen verleggen en anderen meeslepen in hun poging tot succes. Klaus Kinski is de onvergetelijke Aguirre, de conquistador die El Dorado wil vinden in het Zuid-Amerikaanse regenwoud.

poster Aguirre, der Zorn Gottes (Werner Herzog, DE/MX 1972)

De film is legendarisch, de regisseur is legendarisch en, vooral, de hoofdrolspeler is legendarisch. Geen filmnaslagwerk laat het onvermeld: Herzogs Aguirre, der Zorn Gottes staat in dezelfde lijn als Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey en Francis Ford Coppola's Apocalypse Now: grote films, waarvoor de regisseurs tot het uiterste gingen om ze te realiseren.

Waar precies de metaforische grens van het megalomane uiterste ligt onderzochten regisseur Werner Herzog en zijn ‘liebster Feind’, acteur Klaus Kinski. De laatste speelt Don Lope de Aguirre, de conquistador die, na de ineenstorting van het Incarijk, op last van zijn bevelhebber met een troep soldaten, inheemse slaafgemaakten en wat paarden het regenwoud van Peru intrekt. Doel van de onderneming: de ontdekking van El Dorado, de mythische stad van goud.

Hersenschim

De reis verloopt rampzalig, de manschappen sterven aan ziektes en uitputting – de natuur is oppermachtig, het vlot van de expeditie raakt op drift in een wilde rivier –, Aguirre blijft alleen achter, in de greep van de waanzin, omringd door een troep aapjes. Was zijn El Dorado hersenschim, gemiste kans of beproeving in dienst van een transcendent mystiek doel?

Regisseur Werner Herzog laat de antwoorden in het midden; zijn film – waarvoor cast en crew evenveel ontberingen leden als de fictieve personages – laat je de woestheid en de kracht van het tropisch woud ervaren. Woest is ook Aguirre, huiveringwekkend overtuigend gespeeld door Kinski met zijn wijd opengesperde blauwe ogen, en onderhuids dreigend de soundtrack met natuurgeluiden en composities van de Duitse krautrockband Popol Vuh.

Aguirre, der Zorn Gottes wordt door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1972

Productieland(en)

DE, MX

Originele titel

Aguirre, der Zorn Gottes

Lengte

95 min.

Taal

Duits

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Aguirre, der Zorn Gottes (Werner Herzog, DE/MX 1972)
still Aguirre, der Zorn Gottes (Werner Herzog, DE/MX 1972)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op