Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Cinedans 2022 Ailey

Ailey

Cinedans Festival 2022

Twee documentaire films over twee prominente figuren uit de Amerikaanse zwarte dansgeschiedenis: Alvin Ailey & Sheila Rohan.

poster Cinedans Festival 2022

Alvin Ailey Ellington (1931-1989) was een Amerikaanse danser, regisseur, choreograaf en activist die in 1958 het Alvin Ailey American Dance Theater (AAADT) oprichtte. Het AAADT, en de daaraan verbonden Ailey School, was een toevluchtsoord voor zwarte kunstenaars die de Afro-Amerikaanse identiteit door middel van dans tot uitdrukking brachten.

Regisseur Jamila Wignot monteerde negentig minuten repetities, voorstellingen, uitspraken van Ailey zelf en van een keur aan ex-dansers uit zijn gezelschap. Die doorsneed ze met actuele beelden van een productie in wording van hiphopchoreograaf Rennie Harris, gemaakt met de nieuwste generatie Ailey-dansers.

De documentaire geeft inzicht in de complexiteit van het leven van Ailey, waarin hij niet alleen streed om erkenning als zwarte kunstenaar in een dominante witte cultuur, maar ook voor (zelf)acceptatie van zijn seksuele geaardheid en waarin hij kampte met gevoelens van dissociatie als kunstenaar binnen de zwarte gemeenschap.

Sheila is een experimentele korte bio-documentaire over en met Sheila Rohan, een van de leden van Dance Theatre of Harlem, opgericht in 1969, een jaar na de moord op Martin Luther King, met als missie: het presenteren van neoklassieke dans á la Balanchine, gecombineerd met nieuwe balletten over zwarte rolmodellen en uitgevoerd door dansers van diverse kleur.

Ailey and Sheila maken deel uit van Cinedans Special Black Dance Matters.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

128 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinedans 2022

Vijf dagen lang presenteert Cinedans de state of the art van de internationale dansfilm gezamenlijk met dancescreen - IMZ International Music + Media Centre Wenen.

Lees meer
campagnebeeld Cinedans Festival 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op