Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Clio Bernard / GB, 2021 / 95 min.

Maatschappijkritisch en toch hartverwarmend. Ali & Ava is het verhaal van een Brits-Pakistaanse huisbaas en een single moeder met Ierse wortels in Bradford, West-Yorkshire. De twee hebben een geweldige klik – maar Ali’s huwelijk, zijn familie en Ava’s vijf kinderen zorgen voor flink wat obstakels…

poster Ali & Ava (Clio Barnard, GB 2021)

Hij is huisbaas, telg uit een geslaagde immigrantenfamilie en fanatiek muziekliefhebber; zij is van Ierse origine, single moeder van vijf kinderen, onderwijsassistent en ook gek op muziek. Beiden zijn in de vijftig. Ali is getrouwd, maar zijn huwelijk loopt op z’n eind; Ava is weduwe.

Wanneer de goedhartige Ali Ava een lift geeft, blijken ze voor elkaar te vallen. Romeo en Julia in Bradford, zou je denken, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Ali wil scheiden, maar dat wordt als een schande ervaren in de Pakistaanse gemeenschap; Ava’s kinderen zijn niet blij met een nieuwe man in het leven van hun moeder.

Regisseur Clio Barnard (The Selfish Giant, Dark River) maakte een eerlijke film over de moeilijkheden die geliefden uit verschillende (etnische) achtergronden moeten overwinnen.

Warm

Ali & Ava staat in de traditie van Ken Loach’s sociaal bewogen realisme, maar is warmer en optimistischer. Acteurs Adeel Akhtar en Claire Rushbrook zetten Ali en Ava neer als vijftigers die hun geloof in de liefde niet hebben verloren. Het alledaagse leven is hen genoeg, hun liefde vooral teder.

Ali & Ava was onder meer te zien op de festivals van in Cannes en Toronto en ontving lovende kritieken, met name voor het hartveroverende spel van Akhtar en Rushbrook.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Ali & Ava ziet u de korte film Jack (3') van Quentin Haberham over vriendschap en romantiek op de vuilnisbelt. Jack zoekt een snoertje voor zijn arm maar komt erachter dat hij eigenlijk vooral een vriend mist.

Details

This movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Clio Bernard

Productiejaar

2021

Productieland(en)

GB

Originele titel

Ali & Ava

Lengte

95 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Ali & Ava (Clio Barnard, GB 2021)
still Ali & Ava (Clio Barnard, GB 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op