Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Alice in wonderland 1903

Alice in Wonderland Openingsavond

Aftrap van Alice, The Virtual Reality Play, een absurde VR-ervaring van het Franse DV Group, te zien van 22 december 2019 t/m 4 januari 2020 in Eye. Op de feestelijke openingsavond duiken we in het konijnenhol met een lezing en veel filmfragmenten.

Alice in wonderland 2010

De filmzaal verandert vanavond in Wonderland: in het Eye-programma Through the Looking Glass zijn zowel vroege als recente Alice-verfilmingen te zien, een duizelingwekkende compilatie van alle Alice-films door Menno Kooistra samen met werk van regisseurs die zich door het idee van verplaatsing, wisselende tijdzones en ontmoetingen met fantastische wezens hebben laten inspireren.

Ook is er een gesprek met een van de interactieve acteurs over het ontwikkelen en spelen van Alice, The Virtual Reality Play.

fotograaf Lewis Carroll

Te gast op de openingsavond is ook Lindsay Smith, auteur van Lewis Carroll - Photography on the Move. Ze geeft een inleiding over Alice in Wonderland, Lewis Carroll en Alice Liddell, het meisje dat Lewis veelvuldig fotografeerde en dat model stond voor Alice in Wonderland, en aan wie hij ook de verhalen vertelde.

Hoewel hij nu vooral bekend staat als de auteur van de Alice-boeken, was Lewis Carroll minstens evenveel geïnteresseerd in fotografie als in schrijven. Lewis Carroll: Photography on the Move laat zien dat veel van de interesses uit de boeken van Carroll ook aanwezig zijn in zijn fotografie, met name de grenzeloze verbeelding van kinderen.

boodschappen

Te zien is ook de allereerste Alice-film, Alice in Wonderland (1903, Cecil Hepworth, Percy Stow). Alice in Wonderland was in 1903 de langste film ooit geproduceerd in Groot-Brittannië: hij duurde ongeveer 8 minuten.

Alice werd gespeeld door studiosecretaresse Mabel Clark, die naast het acteren ook de boodschappen deed. Professionele acteurs waren afwezig, dus alle studiomedewerkers speelden een rol, ook regisseur Hepworth, die te zien is als pad. Hij stond erop dat de beelden trouw bleven aan de tekeningen van Sir John Tenniel, de originele illustrator van het verhaal van Lewis Carroll.

Verder een vooruitblik op het Alice-programma met filmfragmenten ingeleid door Eye-programmeurs Anna Abrahams en Ronald Simons.

Do-More

Geen zin om alleen te gaan? Ga samen met Do-More.nl.

Details

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
Alice in wonderland 1949
Alice
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op