Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Alien 5

Alien

Ridley Scott / GB, US, 1979 / 117 min.

Een jaar na zijn Oscarnominatie voor zijn rol als junkie in Midnight Express was John Hurt als koele astronaut te zien in Alien. EYE vertoont de director’s cut (35mm) van Ridley Scotts sf-horrorklassieker, als eerbetoon aan de op 27 januari jl. overleden grote Britse acteur. Ronald Simons, programmeur van Cinema Egzotik, leidt de film in.

Alien 6

Het maximum aantal Cinevillereserveringen voor deze voorstelling is bereikt.

Bij uitbreng in 1979 werd Alien onthaald als een intelligente, verrassende toevoeging op het sciencefiction- en horrorgenre. De vertelling over de bemanning van het ruimteschip Nostromo die het onderspit delft tegenover een extreem slecht gehumeurde, extreem agressieve buitenaardse entiteit, kroop horrormatig onder de huid en gaf ook een onverwachte, feministische draai aan een horrorscenario: niet alleen overwon het Kwaad (bijna), de enige overlevende was een vrouwelijke astronaut, de sterke heldin Ellen Ripley, een doorbraakrol van actrice Sigourney Weaver.

gruwelijk lot

De art-direction en de Oscarbekroonde special effects – het ontwerp van de alien was in handen van de Zwitserse surrealistische kunstenaar H.R. Giger – droegen bij tot de dreigende, claustrofobische sfeer, die werd samengevat in de tagline 'In space no one can hear you scream'. Het ding, het monster, het exotische, slijmerige organisme dat zich verborgen houdt in de krochten van het ruimteschip, wordt nooit helemaal zichtbaar – waardoor de spanning gehandhaafd blijft.

John Hurt (1940-2017) speelt een van de bemanningsleden, de koele ruimtevaarder Kane; hem wacht een gruwelijk lot na te zijn geïnfecteerd (“bevrucht”) door de buitenaardse levensvorm: Kane baart een wormvormig schepsel, dat handenwrijvend de ondergang van de menselijke soort wil bespoedigen.

inleiding

EYE-programmeur Ronald Simons leidt de voorstelling in en vertellen over de Alien-pre- en -sequels, John Hurts bijdrage aan de film en Ridley Scotts nieuwste toevoeging aan de saga, Alien: Covenant die op 18 mei van dit jaar première gaat.

In 2017 worden nog drie voltooide films met Hurt in hoofd- en bijrollen verwacht: My Name Is Lenny, een biopic over een van Engelands bekendste straatboksers, het spionagedrama Damascus Cover en That Good Night, een vertelling over de stervende, eens beroemde scenarioschrijver Ralph, vertolkt door een eveneens zieke John Hurt.

De director”s cut wordt vertoond op 35mm, de kopie is afkomstig uit de EYE-collectie.

Details

Regisseur

Ridley Scott

Productiejaar

1979

Productieland(en)

GB, US

Originele titel

Alien

Lengte

117 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Alien 3
Alien 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op