Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Cristèle Alves Meira / PT, FR, BE, 2022 / 88 min.

Eerste lange speelfilm van de Frans-Portugese filmmaker Cristèle Alves Meira is een krachtig portret van de relatie tussen grootmoeder en kleindochter in een Portugees bergdorpje. Na het overlijden van de grootmoeder komen er magische krachten los, merkt kleindochter Salomé.

poster Alma Viva (Christèle Alves Meira, PT/FR/BE 2023)

Iedere zomer vertrekt de negenjarige Salomé, kind van de in Frankrijk wonende Fátima, naar de bergachtige streek Trás-os-Montes in Portugal. Daar brengt ze de vakantie door bij haar geliefde grootmoeder Avó, de matriarch van de familie.

Als Avó opeens sterft – naar verluidt door vergiftiging –, merkt Salomé dat geheimzinnige krachten van haar bezit nemen. Is het de grootmoeder die haar kleinkind aanstuurt om wraak te nemen op de van vergiftiging verdachte buurvrouw Gracinda, met wier man Avó een verhouding had? Ondertussen vliegt de familie elkaar in de haren over de erfenis…

Alma Viva, het veelgeprezen speelfilmdebuut van de Frans-Portugese filmmaker Cristèle Alves Meira, is een hartverwarmend, magisch-realistisch portret van familiebanden in een Portugal waar oude tradities en het geloof in geesten en heksen voortbestaan. De film was te zien in Cannes in de prestigieuze Semaine de la Critique-selectie en werd genomineerd voor de Camera d'Or (Beste debuut).

Over de regisseur

Cristèle Alves Meira (Montreuil, Seine-Saint-Denis, 1983) werkte als theaterregisseur en maakte enkele documentaires, onder meer over Kaapverdische immigranten in Portugal en over de sociale omstandigheden van de Angolese jeugd. Ook regisseerde ze enkele korte films, waaronder het fictieve Sol Branco (2015), gedraaid in het geboortedorp van haar moeder in Trás-os-Montes, en Invisível Harói (2019), die ook te zien was op het Cannes Film Festival.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Alma Viva ziet u de korte film Sunshine Motel (6') van Rosita Wolkers. In deze jeugdfilm uit 2021 is de zevenjarige Roos samen met haar moeder op vakantie als ze ’s ochtends alleen in het Sunshine Motel wakker wordt. Roos is evengoed van plan om van haar dag te genieten, ijsjes te eten, te zwemmen in de zee en naar de kinderdisco te gaan - met of zonder haar moeder. Maar het blijft lastig om die vakantie-illusie vast te houden. Als de nacht valt, neemt Roos een rigoureus besluit.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Cristèle Alves Meira

Productiejaar

2022

Productieland(en)

PT, FR, BE

Originele titel

Alma Viva

Lengte

88 min.

Taal

Portugees, Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Alma Viva (Christèle Alves Meira, PT/FR/BE 2023)
still Alma Viva (Christèle Alves Meira, PT/FR/BE 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op