Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Along the Way (Mijke de Jong, NL 2022)

Along the Way

Bekijk trailer

Mijke de Jong / NL, GR, 2022 / 80 min.

Het roerende verhaal van twee vluchtelingen die Fort Europa proberen te bereiken vond zijn kiem in het vrijwilligerswerk dat Mijke de Jong deed in het beruchte vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, waar ze de Afghaanse tweeling Nahid en Malihe ontmoette. Geraakt door hun verhaal, ambities en talent besloot De Jong met de zussen samen te werken. Het resultaat is een aangrijpende en krachtige film over hun ervaringen.

poster Along the Way (Mijke de Jong, NL 2022)

Op hun vlucht naar Europa raken tweelingzussen Zahra en Fatima hun familie kwijt tijdens een hinderlaag op de grens van Turkije en Iran. In de chaos rennen ze de verkeerde kant op om opnieuw in Iran te belanden. Terwijl ze voor zichzelf moeten zorgen, niet wetend wie ze moeten vertrouwen, doen ze een tweede gevaarlijke poging om Europa te bereiken. Om te overleven in een vijandige wereld komen zij voor keuzes en dilemma’s te staan die hun symbiotische relatie en geweten zwaar op de proef stellen.

De veelbekroonde Nederlandse filmmaker Mijke de Jong baseerde haar film op de ervaringen van Nahid en Malihe Razaie (Zahra en Fatima), die ze ontmoette tijdens haar filmworkshops voor jonge vluchtelingen in kamp Moria op Lesbos.

Het dieproerende en invoelende Along the Way vermijdt op slimme wijze elke vorm van sentimentaliteit en overstijgt het politiek correcte, waardoor er voldoende ruimte is voor je eigen interpretatie en gedachtes. Net als de onberispelijk acterende tweelingzussen bestaat de hele cast uit vluchtelingen, wachtend op hun kans om 'Fort Europa' binnen te gaan, in de hoop daar veiligheid te vinden.

Video-essay IFFR Critics’ Choice

Kijk bij Along the Way het bijzondere video-essay van Noemí, de Spaanse, in Nederland wonende en werkende beeldredacteur en de drijvende kracht achter het collectief Now You See Me Moria. Op dit moment is van het collectief een tentoonstelling te zien in het Stedelijk Museum. Zij maakten het video-essay op verzoek van IFFR Critics’ Choice, gecureerd door Jan Pieter Ekker en Dana Linssen.

https://vimeo.com/672361951

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Mijke de Jong

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL, GR

Originele titel

Along the Way

Lengte

80 min.

Taal

Persian

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Along the Way (Mijke de Jong, NL 2022)
still Along the Way (Mijke de Jong, NL 2022)

In samenwerking met

logo International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op