Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Alreadymade 1

Alreadymade with Barbara Visser

Eye on Art: Alreadymade with Barbara Visser

Was het marketing, mystificatie of misogynie waardoor het 'readymade' kunstwerk Fountain zo beroemd werd? Wat begon als een zoekgeraakt object van een anonieme maker, werd het meest invloedrijke kunstwerk van de 20e eeuw. Barbara Visser gaat in gesprek met het publiek over haar filmisch onderzoek.

poster Alreadymade (Barbara Visser, NL 2023)

Speculaties over een vrouwelijke auteur van het kunstwerk Fountain (1917) komen en gaan. Maar wie is zij? Wat is echt, en wat is waar, in dit geval? De twijfels over de oorsprong van dit 'readymade' kunstwerk lopen parallel met de waarde van de talloze kopieën die zich in de depots van musea voor moderne kunst bevinden. Kan de ontdekking van één enkele brief dit alles veranderen in de toeschrijving aan een vrouw die haar tijd ver vooruit was?

In Alreadymade van kunstenaar en filmmaker Barbara Visser worden originaliteit, auteurschap en identiteit ter discussie gesteld, net als Fountain dat een eeuw geleden deed, alleen nu met behulp van hedendaagse techniek. Stemmen die het werk toeschrijven aan Elsa von Fretyag-Loringhoven, ook wel bekend als de barones, trekken steeds meer aandacht, omdat er historisch gezien nogal wat recht te zetten is met betrekking tot vrouwelijke bijdragen in de kunst. Of is het toch wishful thinking?

De film Alreadymade neemt zélf de vorm aan van een 'readymade', waarbij het verhaal op virtuoze wijze wordt verweven met gevonden materiaal uit verschillende bronnen, waardoor inhoud en vorm één worden.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

107 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)
still Alreadymade (Barbara Visser, NL 2023)
still Alreadymade (Barbara Visser, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op