Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Alreadymade (Barbara Visser, NL 2023)

Alreadymade

Bekijk trailer

Barbara Visser / NL, 2023 / 87 min.

Was het marketing, mystificatie of misogynie waardoor het 'readymade' kunstwerk Fountain zo beroemd werd? Wat begon als een zoekgeraakt object van een anonieme maker, werd het meest invloedrijke kunstwerk van de 20e eeuw. Barbara Visser maakte er zelf een 'readymade' van.

poster Alreadymade (Barbara Visser, NL 2023)

Speculaties over een vrouwelijke auteur van het kunstwerk Fountain (1917) komen en gaan. Maar wie is zij? Wat is echt, en wat is waar, in dit geval? De twijfels over de oorsprong van dit 'readymade' kunstwerk lopen parallel met de waarde van de talloze kopieën die zich in de depots van musea voor moderne kunst bevinden. Kan de ontdekking van één enkele brief dit alles veranderen in de toeschrijving aan een vrouw die haar tijd ver vooruit was?

In Alreadymade van kunstenaar en filmmaker Barbara Visser worden originaliteit, auteurschap en identiteit ter discussie gesteld, net als Fountain dat een eeuw geleden deed, alleen nu met behulp van hedendaagse techniek. Stemmen die het werk toeschrijven aan Elsa von Fretyag-Loringhoven, ook wel bekend als de barones, trekken steeds meer aandacht, omdat er historisch gezien nogal wat recht te zetten is met betrekking tot vrouwelijke bijdragen in de kunst. Of is het toch wishful thinking?

De film Alreadymade neemt zélf de vorm aan van een 'readymade', waarbij het verhaal op virtuoze wijze wordt verweven met gevonden materiaal uit verschillende bronnen, waardoor inhoud en vorm één worden.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Alreadymade ziet u de korte film KunstSTUK uit onze Korte Film Poule. In deze animatiefilm (2') uit 2021 van Erik Verkerk en Joost van den Bosch breekt een klunzige inbreker bijna het hele museum af. Maar hoe ziet dat dwaze gestuntel eruit vanuit het perspectief van een van de meesterwerken aan de muur?

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Barbara Visser

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Originele titel

Alreadymade

Lengte

87 min.

Taal

Nederlands, Engels, Duits, Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Alreadymade (Barbara Visser, NL 2023)
still Alreadymade (Barbara Visser, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op