Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Als uw gat maar lacht (Dick Verdult, NL 2021)

Als Uw Gat Maar Lacht

Bekijk trailer

Dick Verdult / NL, 2023 / 93 min.

Zestienjarige Amy krijgt alles, behalve aandacht. Uit protest maakt ze een theaterstuk over haar schatrijke familie. Niemand wordt gespaard, alles loopt uit de hand. Eerste lange speelfilm van kunstenaar Dick Verdult is een zwarte komedie over de (nieuwe) allerrijksten. De voorstelling van 19 september begint met een korte voordracht door de kunstenaar van zijn Lelijke Gedichten.

poster Als uw gat maar lacht (Dick Verdult, NL 2021)

Vader eet het liefst kipkluifjes uit een emmer, moeder treurt mokkend om haar vergane schoonheid en roem. Amy, het kind van een rijke patserige zakenman en een operazangeres, krijgt alles wat ze wil, behalve aandacht. Om zich te laten horen maakt ze met een kabukigezelschap een toneelstuk waarin de familie genadeloos wordt gefileerd.

Bovenstaande is de eenvoudige samenvatting van de eerste lange speelfilm van beeldend kunstenaar Dick Verdult (1954), van wie het Van Abbemuseum in 2011 een grote solo organiseerde. Eenvoudig, want wat er in de film gebeurt onttrekt zich grotendeels aan wat ernstige filmmakers ‘lineaire logica’ noemen.

Verwrongen personages

Zelf omschrijft Verdult zijn film als ‘acidrealisme met een muzikale ondertoon’, een oorspronkelijk keihard bedoelde satire op het leven van de filthy rich. Uiteindelijk werd Als Uw Gat Maar Lacht –eerder dit jaar te zien op het IFFR – een zwarte, visueel rijke en barokke komedie waarin liefde voor de verwrongen personages doorklinkt in een montage die Verdult typeert als de ‘triomf van de idiosyncrasie’.

Verdult groeide als kind van een Philips-expatwerknemer deels op in Guatemala , Argentinië en Parijs. Hij is niet alleen oprichter van het Instituut voor Betaalbare Waanzin, maar ook radiomaker, schrijver en filmer (als 20-jarige volgde hij lessen filmkunde en -theorie aan het Centre Universitaire Éxperimental de Vincennes, de plek waar ook Jacques Lacan en Michel Foucault doceerden).

Cumbia

Als Dick El Demasiado geniet Verdult al jarenlang cultstatus in Zuid-Amerika, Japan en Rusland. Hij is een eigenzinnig vernieuwer van het cumbia-genre, de volksliedjes die hij zijn Zuid-Amerikaanse kindermeisjes hoorde zingen. Voor Als Uw Gat Maar Lacht schreef hij zelf de hallucinante soundtrack.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Dick Verdult

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Originele titel

Als Uw Gat Maar Lacht

Lengte

93 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Als uw gat maar lacht (Dick Verdult, NL 2021)
still Als uw gat maar lacht (Dick Verdult, NL 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op